Как да омекотим твърдата вода в домашни условия

Топдом - омекотяване на твърда вода, опасност

Твърдата вода по определение съдържа голямо количество разтворени соли, основно калций и магнезий. Тези соли се отлагат като котлен камък, който може да запуши тръбите, да доведе до потъмняване на плочките и на стъклата, да попречи на сапуна да образува пяна и да се отлага на кожата и на косата.

В научните изследвания се твърди, че твърдата вода не представлява опасност за здравето, но проблемът все пак остава нерешен. Да разгледаме различни начини за омекотяване на водата в домашни условия.

Проблемът с твърдостта на водата и начини за измерване

Когато стане въпрос за твърда вода, това означава, че в нея има високо процентно съдържание на разтворени соли. Основно това са калциеви и магнезиеви соли. Калцият и магнезият в разтворен вид представляват положително заредени йони.

Тяхното присъствие във водата води до проблем с разтварянето на други положително заредени йони. В някои случаи разтворените железни йони също увеличават показателят на твърдост. Желязото обикновено е от корозирали водопроводни тръби.

Как да проверим твърдостта на водата в домашни условия?

  • Чистата вода не е проводник на електричен ток. Колкото по-високо е съдържанието на разтворени соли, толкова по-добър проводник става. Това може да се използва за измерване на показателя твърдост със специален електронен измервателен уред.
  • Специални ленти – тези ленти измерват количеството разтворени йони калций и магнезий. Принципът се основава на химическите реакции с тези йони.

Твърдата вода е нежелана, поради 2 основни причини – не се пени и затруднява използването на почистващи средства за пране и за миене на съдове. Втората: води до натрупване на котлен камък, който може да запуши водопроводните тръби.

Съществуват няколко ефективни метода за омекотяване на водата в домашни условия, когато използваните количества не са големи. Всеки метод трябва да се използва в зависимост от потребностите.

За приготвяне на храна

Намаляване на съдържанието на разтворени соли във водата за приготвяне на храна или за пиене се осъществява по 2 начина – изваряване или използване на специален филтър.

Кипенето позволява само частично омекотяване, затова не във всички домове този метод ще бъде еднакво ефективен. За да се провери, постигнат ли е резултат по този начин, направете следното:

  • Водата трябва да заври и да се остави няколко минути;
  • Оставете я да изстине няколко часа. Минералните соли през това време ще се отложат на дъното на съда;
  • Преди да започнете да използвате преварената вода за готвене, прелейте я от един съд в друг. Така ще възстановите съдържанието на разтворения въздух в нея, който е бил загубен при кипене.

Твърдата вода има специфичен вкус, в зависимост от съдържащите се в нея соли. Много любители на кафето харесват този вкус и затова няма смисъл да провеждат цялата тази процедура.

Препоръчваме ви: