Най-важните стъпки за чиста кухня

чиста и подредена кухня

Кухнята е едно от помещенията в жилището, което изисква сериозни усърдия, за да се стигне до добре почистена атмосфера и здравословна среда, която всъщност е задължителна. Това е стаята, която се оказва, че използваме най-много от целия си дом. И това е съвсем нормално.

Тук готвим, тук се храним, а понякога и си почиваме от натовареното ежедневие. Ето защо трябва да сте наясно с някои добри практики и стъпки за чиста кухня.

Някои важни моменти в мисията да направите кухнята чиста и комфортна

 1. Почистването на хладилника

Отделете му 15-20 минути и със сигурност ще заблести. Най-важна е не само чистотата, но и организирането и подредбата на всички продукти в него. С тази задача можете да се справите в рамките на няколко бързи етапа:

 • Извадете всичко от хладилника;
 • Проверете дали всички части (филтър, осветление, изолации и т.н.) вътре работят добре;
 • Изхвърлете всичко, което е с изтекъл срок на годност;
 • Измийте с подходящ препарат или топла вода, смесена с лимон всички стени и рафтове;
 • Подсушете добре с помощта на микрофибърна кърпа. Този тип текстил не оставя следи и влакна след себе си;
 • Върнете всички продукти в хладилника, като се стараете да ги подредите по вид и категория. Това ги прави лесно достижими и следващия път, когато търсите малкото пакетче масло няма да губите минути в това;
 • Избягвайте претъпкването на хладилника.
 1. Погрижете се за микровълновата фурна

Обърнете внимание и на дисплея с бутоните. Това е мястото, което се цапа най-много. Причината е, че често го докосвате в процеса на готвене и по тази причина то събира достатъчно количество мазни и други отпечатъци.

За целта може да използвате навлажнена памучна кърпа и специални салфетки, предназначени за почистването на екрани на електронни устройства.

Не забравяйте да направите това, докато машината е изключена от електрическото захранване и с отворена врата, за да не задействате някоя от опциите за готвене.

 1. Отворете пространството на кухненските плотове

То е предназначено за целта на готвенето и трябва да бъде свободно от всеки друг продукт или предмет, от който не се нуждаете в дадения момент. Независимо дали сте пекли сладки или сте приготвяли масивна вечеря за 10 човека, добре е след това да почистите всички повърхности.

За да се случи това наистина бързо, започнете с прибирането на всички части на посудата и електрическите уреди. За тях все пак има предназначени шкафове и рафтове. Поставете на видимо място единствено онези неща, които са ви необходими постоянно.

 1. Подменяйте редовно филтрите за вода

Едва ли има нужда да се обяснява колко е важна тази част от хигиената за дома. Филтрите поддържат качество на живот, това е факт.

Такива устройства можете да откриете не само в каната за вода, но и на мивката, както и в хладилника. Ако не го правите регулярно, със сигурност ще забележите как се натрупват наслоявания, водещи до неприятни миризми.

 1. Почистете котлоните и готварските плотове от горната част на фурната

Това е нещо, което можете да свършите супер бързо и в няколко стъпки

 • Премахнете останките от готвенето, ако има такива;
 • Напръскайте с обезмаслител, който е предназначен специално за типа повърхност, с която сте се заели;
 • Забършете с влажна кърпа от микрофибър или гъба;
 • Ако има нужда повторете процедурата.
 1. Освежете кошчето си за боклук

Независимо колко често го изхвърляте и почиствате, понякога по него остават редица нежелани малки остатъци от съдържанието.

Натрупващата се по този начин миризма не е никак приятна и би могла да създаде неудобство, в случай че имате гости у дома. Има трик, който да ви помогне в тази насока и да накара кошчето ви да ухае прекрасно.

За целта просто оставете няколко обелки от портокал, лимон или друг цитрусов плод, след което изплакнете обилно с топла вода коша.

Така той ще бъде добре парфюмиран и ще остане така за известно време. Повтаряйки процедурата, когато е нужно, ще постигнете желания ефект.

 1. Почистете пода

Никога не пропускайте тази част от кухнята си. Поне веднъж в седмицата трябва да намирате време, за да се справите с тази задача, която всъщност не изисква много време.

За да бъдете достатъчно бързи, трябва да изберете правилния разтвор. Ако сте решили да не инвестирате в закупени от магазина продукти, можете да си приготвите свой собствен такъв.

Смесете четвърт чаша оцет, няколко капки препарат за съдове с топла вода и напълнете получилата се течност в спрей бутилка. Напръскайте нужните места, където има упорити петна от готварския процес и вижте как се случва магията.

Довършените процеси могат да се направят с палка или моп, които фигурират във всеки един дом.

Следвайки тези задължителни правила в почистването на кухнята си, бъдете сигурни, че ще постигнете именно онова ниво на хигиена, за което сте си мечтали. Можете да го поддържате без особено много усилия, стига да бъдете достатъчно упорити и постоянни в плана си.

Препоръчваме ви: