Топ продукти, с които НЕ трябва да се запасяваме

Топдом - запас, храни, опасности

Често се случва да видим нещо в супермаркета на промоция и да си купим веднага и то в голямо количество. Правим го, ръководейки се от подсъзнанието, формирано в началото на демокрацията у нас, когато всичко беше дефицитно.

И едновременно с това ни се иска да спестим. Но с някои хранителни продукти не трябва да се запасяваме, защото рискуваме да си похарчим парите на вятъра.

Купените хранителни продукти в повечето често с месеци стоят по шкафовете, очаквайки своя звезден час. А когато го докачат, се установява, че вече са развалени или най-малкото са загубили вкусните и полезните си свойства.

И това е най-благоприятният вариант за развитие на събитията. При най-лошия вариант в кухнята ни ще се разлетят пеперуди или ще се появят пълзящи насекоми, които не е ясно откъде са се появили. Запасявайте се правилно.

Подправки

Да кажем, защо са ни 3 пакетчета канела? С тях трябва да бъдем внимателни. Освен това, дори и при акция 3 за цената на 1, пак не са евтини. А какво да кажем за сол и пипер, които използваме всеки ден.

Но куркума, канела, шафран, анасон и карамфил, ванилия – тези ароматни подправки не използваме толкова често. Тези подправки трябва да се съхраняват на сухо и тъмно място, но след известно време те губят аромата и полезните си свойства.

С всеки изминал ден стават все по-малко и по-малко. По-добре да си купим малко пакетче, което ще свърши бързо, но за сметка на това ще ни зарадва с превъзходен аромат и наситен вкус.

Кафе

Ако кафяните зърна не са добре обработени, то и срокът за тяхното съхранение намалява. А колко добра е обработката, няма да можем да оценим, докато не отворим опаковката. Освен това кафеените зърна поемат в себе си не малко влага, но и други странични миризми. В резултат любимата ви напитка ще ви донесе разочарование вместо сутрешното примиряване с действителността. По същата причина не трябва да се купува насипно кафе от огромни чували в търговската зала.

Ядки

Любителите на ядките трябва да бъдат внимателни. Дори да не можете и ден без кашу и любимите орехи, все пак е по-добре да се купуват при необходимост.

Поради високото съдържание на мазнини в ядките мазнините бързо се развалят. В резултат ядките стават не просто горчиви, но и вредни за здравето. А това съвсем не е това, което би ни се искало.

Пилешко и друго месо

Спорен въпрос – можем ли да купуваме месо и да го съхраняваме във фризера или в камерата на хладилника.

Ако сте имали щастието да го вземете с голяма отстъпка, то се постарайте да го използвате възможно най-бързо. Или ако, го разделете на порции и така го приберете в камерата.

Препоръчваме ви: