Топ 9 неща в кухнята, които предизвикват пожар

Топдом - пожар, предмети, кухня

Незабавно ще поискате да дръпнете тези предмети от огъня, след като разберете какво може да се случи с тях.

1. Брашно

Малко хора го знаят, но брашно, разпиляно във въздуха, при непосредствен контакт с огъня може да доведе до взрив. Вина за това имат въглехидратите – веществата, които изгарят бързо и интензивно.

Разбира се, за да избухне пожар, концентрацията на брашно във въздуха трябва да достига немислими размери – но все пак не трябва да се забравя за мерките за безопасност.

2. Портокали

Знаете ли, че любимият на всички цитрус може да стане причина за пожар? Плодът в голямо количество съдържа вещество, което лесно се възпламенява – лимонен, придаващо на портокалова остър и упорит аромат.

Портокаловите кори избухват за броени секунди. Това свойство на цитруса може да е подходящо при разпалване на огъня по време на пикник или на поход.

3. Захарна пудра и подправки

Захарта се състои на 97.7% от въглехидрати, което автоматично прави продукта рисков. При силно нагряване пудрата може да се възпламени.

Също както и някои подправки, сред които чушки чили и чесън, канела, в тях се съдържат лесно запалими масла.

4. Закуски

Някога виждали ли сте как горят картофените чипсове? Повярвайте това зрелище може да ви удиви. А какво да очакваме от другите подобни продукти, които съдържат почти седмичната мазнини и въглехидрати?

Сериозна причина да държим пуканките по-далеч от огън.

5. Нафталинови топчета

Някои взривни вещества се получават при взаимодействие с производни на нафталина. Възможно е и молците да се досещат за това, затова и да бягат от тези бели топчета, накъдето очите им видят.

Разбира се, за да се самовъзпламени нафталинът, температурата на средата трябва да достига до 520 градуса. Това в битови условия не може да се случи, но веществото започва да се размеква още на 80 градуса.

6. Антисептичен гел за ръце

Съдържа етилов спирт – лесно запалимо вещество. С цел избягване на пожара съхранявайте гела към източниците на огън.

7. Аерозоли

Това са най-разпространените причинители на битови пожари. При производство флаконите се изпълват с газ. При нагряване неговите молекули се нагряват, налягането вътре в съда се повишава, което неизменно води до взрив.

А като се отчита и фактът, че повечето средства в аерозолите съдържат лесновъзпламеняваща се химия, то пожарът може и да не се избегне.

8. Сметана

Ако добавяте в кафето суха сметана, погрижете прахът да се държи по-далеч от източници на огън. Проблемът е в съставката, която съдържа – натриев алуминосиликат, доста лесно се възпламенява.

Сериозна причина да преминем на натурални млечни продукти.

9. Крем за обувки

В състава на повечето кремове за обувки влизат както натурални, така и синтетични компоненти – нафта, вазелин, които лесно горят.

Препоръчваме ви: