Как да изперем и почистим диван

Как да изперем и почистим диван

Текстилните тъкани на дивана може и да изглеждат страхотно и да създават уют в апартамента със своята мекота, но могат да се превърнат и в истински кошмар, когато става въпрос за почистване. Но колкото и да пазите меката мебел, все някога се случва някой гаф. Да не говорим за това, че меката мебел постоянно попива и поглъща огромни количества прахови частици.

Как да почистим меката мебел

Преди да почистите дивана и креслата в хола, има няколко фактора, които трябва да имате предвид. Най-важното от всичко е правилно да се определят методите на почистване на плата и подходящите за това продукти.

Съобразете се с инструкциите

Трябва да прегледате внимателно указанията на производителя на меката мебел. Те трябва да са някъде при документите за покупка.
Винаги проверявайте и инструкциите на производителя за почистване на етикета на продукта. Това е особено важно, преди да опитате да премахнете по-упорити петна от дивана или да го освежите с помощта на някой препарат. Имайте предвид, че ако не го направите, това може да доведе до загуба на гаранцията или до непоправими повреди на дивана.

Етикетите трябва да се проверят

Етикетите трябва непременно да се погледнат, защото те могат да отговорят на много въпроси, свързани с почистването на меката мебел. Ако не можете да намерите инструкциите на производителя, това може да се окаже напълно достатъчно като информация. Трябва да има етикет, ако не върху дивана, то поне върху възглавниците, които вървят към него. Там можете да намерите някои много важни факти, като например дали материалът е водоразтворим. Имайте предвид, че при някои производители от едната страна на етикета може да се намери информация, която се отнася за почистването на текстилното покритие на дивана, а другата страна може да предоставя информация относно прането на самите възглавници. Уверете се, че гледате правилната страна на етикета преди да се заемете с прането.

Правилното разбиранe на съдържанието на етикет за поддържане и пране може да ви спести много ядове

Обикновено, в повечето случаи ще намерите една от четирите букви върху етикета. Ето какво означават те:

  • W – Можете да почистите този материал с вода;
  • S – Можете да почиствате без да използвате вода. Ще трябва да закупите специален почистващ препарат;
  • WS – Можете да използвате както вода, така и почистващ препарат за почистването на този диван;
  • X – Допуска се само почистване с прахосмукачка.

Никога не бива да се отклонявате от препоръчителните методи за почистване, които се виждат на етикетите

Водата може да изглежда безобидна, но ако я използвате за почистване на диван, който има някакви специални изисквания, ще бъдете доста неприятно изненадани. Вярвайте или не, водата всъщност оставя петна по редица текстилни тъкани, след което въпросните петна не могат да се почистят. Не рискувайте да съсипвате мебелите си. Придържайте се към информацията на етикетите. Те съдържат най-пълна информация.

Внимавaйте с домашните методи

Когато навремето са се използвали по-стандартни материали за изработка на мека мебел, методите за почистване на нашите баби може и да са били много ефикасни. Днес, обаче, се използват все по-нетипични материали и оцветители, което налага да се спазват стриктно указанията по етикетите.

Препоръчваме ви: