Плесен в пералнята – как да се справим

Топдом - плесен, пералня, поява

Ако откритие нещо черно в пералнята, когато слагате дрехите за пране, което мирише лошо, знайте, че това е плесен. Този проблем възниква от неправилното използване на пералнята, а също и вследствие на некачествената грижа за нея.

Повярвайте, това съвсем не означава, че сте лоша домакиня – плесен в пералнята може да се появи и на най-добрата.

Веднага щом открием следи от плесен веднага започваме да търсим чудодейно средство, което ще ни помогне веднъж завинаги да се избавим от тази напаст. Но преди да пристъпите към почистване, трябва да си изясните защо е възникнало и можем ли да си представим повторна поява.

Причини за възникване на плесен в пералнята

Плесените в черен цвят са гъбички, могат да се появят не само в пералнята, но понякога по стените и дори на мебелите. Защо се появяват? Причините може да са няколко:

  • Помещението редовно не се проветрява;
  • Високо ниво на влажност;
  • Постоянно повишена температура в помещението;

Както виждаме, всичко гореизброено характеризира именно банята, където обикновено е разположена и пералнята. Микроклиматът в банята съвсем не е благоприятен за битовата техника, но ако няма друго място у дома, се постарайте редовно и съвестно да се грижите за уреда.

Какво е необходимо да се направи веднага след пране?

За да се предотврати появата на плесен, трябва да се използва само качествен прах за пране. Течните прахове изискват повишено внимание и спазване на дозата. По възможност, перете спалното бельо и белите дрехи на температура неприемлива за гъбичките – 90-95 градуса. Веднага след приключване на прането:

  • Извадете прането от пералнята;
  • С кърпа или с парцал отстранете остатъците вода от барабана, почистете на сухо;
  • С мек парцал минете по уплътняващата гума;
  • Извадете дозатора за прах, измийте и подсушете;

Ако пералнята е в банята, постарайте се да ѝ намерите друго, по-подходящо място, например, преместете я в кухнята. Оставете вратата леко отворена, вътре трябва да проникне пагубният за гъбичките свеж въздух.

Какво да правим, ако се е появила плесен в пералнята?

Ако гъбички вече са се появили, то справянето с тях ще бъде трудно. Направете следното:

  1. Като за начало трябва да се почисти гуменият уплътнител – пригответе слаб разтвор син камък, меден сулфат и нанесете добре на гумата. След денонощие измийте с вода с добавено почистващо средство;
  2. Следващият етап е почистване на барабана – в дозатора за прах сипете лимонена киселина, включете режим на пране при температура от 95 градуса, минимално време 1 час. Справянето с гъбичките в барабана е възможно и по друг начин. Излейте 1 литър белина и пуснете пералнята в режим на максимална температура на най-дългия цикъл.
Препоръчваме ви: