Как да премахнем петната след купон

Петна по кожения диван

Всяко парти, което организираме у дома си е придружено и с други бонуси. Неизбежните количества боклук и почистване, които задължително трябва да се направят. Това е може би единственият минус на подобни мероприятия. Купоните вкъщи са неизбежното зло, с което трябва да се справим неминуемо веднага след като са приключили.

Ето защо е по-добре да не оставяте нещата на неволята, а да се организирате възможно по-бързо в мисията да премахнете петната след купон, за да не се налага цялостната подмяна на текстила и тапицериите на мебелите у дома.

Тук ще споменем едни от най-добрите начини да се справите със замърсяванията, останали след поредното парти вкъщи.

Как да се справим с петната

1. Премахване на следи от свещ

Восъкът и особено, когато е в разтопено състояние не е от най-желаните неща, най-вече когато се намира разлят върху любимия ви килим във всекидневната. Това са едни от най-често срещаните петна, особено по време на коледните празници или друг тип събития, при които сте решили да добавите малко атмосфера към партито с помощта на няколко свещи.

Как да премахне разтопени восък или парафин от текстил – изстържете внимателно възможно по-голямо количество с помощта на обикновена лъжица, за да не повредите материята с друг остър предмет.

Поставете няколко хартиени салфетки под зоната на петното на текстила и няколко отгоре му. След това използвайте ютията, като я настроите на минимална температура на нагряване.

Притиснете внимателно зоната и така восъкът или парафинът ще се разтопят отново, попивайки в салфетките. Повторете процедурата, колкото пъти е нужно, като постоянно подменяте салфетките. Това е – лесно и гениално!

Ако има останки от петното, можете да използвате гъбичка за съдове и мек препарат, с който да го отстраните.

2. Как да накараме петната от бяло и червено вино да се изпарят

Начините за това са буквално десетки. Най-важно обаче е бързината. Веднага след като сте разлели течността трябва да я попиете внимателно и добре с хартиени кърпи или друг тип бързо абсорбиращи средства. Накиснете веднага във студена вода за около 30 минути.

След това можете вече да използвате специално средство, което е предназначено за подобен тип замърсявания. След това е ред на прането на стандартна програма в пералната машина с възможно най-топлата и безопасна вода за съответния текстил.

Друг странен, но работещ вариант е подобен на описания, но веднага след разливането на червеното вино, можете да го „неутрализирате с помощта на бяло. След това процедурата е същата.

3. Как да се справим с кафето и чая

Да, те са чудесни и полезни напитки, но в разлят вид върху килима не са особено привлекателни. Как да процедираме, когато се наложи да ги почистим? Когато са върху покривка на маса, можете да потопите петното в студена вода за около 30 минути.

След това можете да използвате специален спрей за почистване на петна и да преминете към изпирането в пералната машина. Нека да бъде на възможно най-високата, но и безопасна за текстила температура. Инструкциите за това често се намират на етикета на продукта.

Ако разлетият чай е върху вълнен килим например, попийте течността с кухненска хартия, след което измийте със студена вода. В случай, че този метод не проработи, можете да преминете към специални почистващи средства.

За повече съвети и добри практики в поддържането на чистотата и стила у дома, навъртайте се тук. Ние от Топ Дом сме наясно колко важна е атмосферата вкъщи, когато искаме да си починем или да поканим любимите си хора на гости.

Ето защо се стараем да предлагаме най-добрите и изпитани идеи за поддръжка на това място такова, каквото трябва да бъде.

Препоръчваме ви: