Топ 8 необичайни приложения на кетчупа

Топдом - кетчуп, необичайни приложения, опасност

Ако сте решили да изхвърлите бутилка кетчуп с изтекъл срок на годност, помислете 2 пъти. Този сос може да ви е необходим не само в кухнята, но и в домакинството.

1. Почистване на изделия от мед

С помощта на кетчуп може да върнем блясъка и цвета на изделията от мед. Нанесете малко количество кетчуп на мек парцал – само не на твърда гъба или четка и втрийте кетчуп в повърхността.

За пълно разтваряне на петната, е възможно да ви се наложи да повторите процедурата няколко пъти. След като измийте изделията в сапунен разтвор, а след това в чиста течаща вода.

2. Възстановяване на косата

Ако сте плували в басейн и косата ви е пострадала от въздействието на хлора, няма по-добро средство за възстановяване от маската от кетчуп. Нанесете малко количество сос на чиста коса и оставете 20 минути.

Това средство се използва и от звездите на Холивуд. По думите на английската актриса Сиена Милър, именно маските от кетчуп и помагат да върне красивият оттенък на косата след неправилно боядисване с къна.

3. Почистване на козината на домашните любимци

Кучето ви се е въргаляло в мръсотия и сега мирише на лошо. Опитайте да премахнете неприятните миризми от животното с помощта на кетчуп.

Но трябва да изберете такъв, който е с натурален състав и без ароматизатори, които биха могли да му навредят.

4. Премахване на налеп по сребърни украшения

Доматеният кетчуп е евтино и достатъчно ефективно средство против потъмнели ювелирни украшения от сребро. Много е лесно.

Напълнете дълбок съд с кетчуп, пуснете в него обици, пръстени, верижки или гривни за няколко минути, а след това ги измийте в течаща вода и изсушете с кърпа.

Остатъците от сос, останали във вдлъбнатините, могат да се отстранят с четка за зъби.

Но – задълго не трябва да се оставят в кетчуп – при продължителен контакт с киселина могат да навредят на метала повече, отколкото да го почистят.

5. Ексфолиант за лице

Доматеният кетчуп може да послужи като добра основа за натурален ексфоалиант. Смесете 1 ч.л сос с 3 лъжички органичен захарен заместител. Нанесете полученото средство на лицето и леко го втрийте в кожата.

Фините частици успешно отстраняват мъртвите клетки на епидермис, а киселините, съдържащи се в кетчупа, осигуряват лек пилинг.

6. Полиране на детайлите на автомобила

С помощта на кетчуп може да се върне блясъка на потъмнели метални детайли на автомобила – например, на джантите. Нанесете кетчуп на парцал и добре втрийте в повърхността.

7. Лечение на ухапвания от насекоми

Звучи абсурдно, но доматеният кетчуп наистина облекчава сърбежа и възпалението от ухапвания на комари – възможно е, заради ухапвания, влизащи в неговия състав.

Препоръчваме ви: