Топ 5 най-мръсни предмета у дома

Топдом - предмети, мръсни, дом

Светът около нас е удивително място, което се е превърнало в дом за милиарди хора, животни, растения, бактерии. Научили сме да съществуваме заедно, като на практика не пречим един на друг. Но бактериите са изключение от правилата. Когато са твърде много, те стават причина за заболявания на човека.

А те обикновено избират най-топлите места и в нашите домове. Кои са най-мръсните предмети у дома от гледна точка на обитаването на бактерии?

1.Дръжката на вратата

Нашият дом е нашата крепост. Но преди да влезем, трябва да направим усилие и да се докоснем до дворната врата. А на нея са разположени цели колонии вредни микроорганизми.

Рядко някой почиства дръжките на вратите всеки ден. Но по тях живеят може би най-опасните бактерии.

Британски учени с подкрепа на дизайнери разработиха антибактериални дръжки за врати, които са планирани за поставяне в места за общо ползване на голям брой хора.

Специални пластини, вътре в които се слага резервоар с антибактериален гел. При натискане на дръжката те дезинфекцират нейната повърхност, като по този начин намалява количеството на вредните микроорганизми.

Изследванията показват, че за 7 дни пластините намаляват концентрацията на повече от 90% на 3 вида микроорганизми: златист стафилокок, ешерихия коли и на фекалния ентерокок.

Мобилен телефон

Най-вероятно сте прочели, че на мобилния телефон има повече бактерии, отколкото на капака на обществената тоалетна.

Но за разлика от правилата за почистване на последната, вие едва ли си почиствате телефона с антибактериални средства всеки ден.

Изследванията показват, че смартфонът е най-добрият приятел на стафилококите – това са микроорганизми, които предизвикват развитие на различни кожни инфекции, хранителни отравяния, пневмония.

Портфейл

Този предмет влиза в тесен контакт, които според учените са развъдник на бактерии. Колкото по-малък е купюра – толкова по-често се използва, а следователно е по-мръсен.

Изследователи проверили различни доларови банктноти, някои от тях били толкова мръсни, че биха могли да предизвикат проблеми със здравето при хора с уязвим имунитет.

Кухненска мивка

Най-богатото място у дома, където може да общуваме с най-голямо количество различни видове бактерии, безусловно – кухненска мивка. На 6.5 квадратни метра се падат повече от 500 000 бактерии.

Ежедневно мием в нея плодове, зеленчуци, сурово месо, риба, които са заразени с бактерии, така че не е изненадващо , че мивката е техен дом.

Кухненски хавлии, гъби за чинии

Спомнете си колкото често, докато приготвяте храна се докосвате до тези предмети. За денонощие можем да изброим няколко стотици докосвания.

А между впрочем, на 5 квадратни сантиметра кухненска гъба живеят и превъзходно се чувстват над 20 милиона бактерии. Това е 200 пъти, отколкото на повърхността на тоалетната.

Препоръчваме ви: