Как да се избавим от миризмата на цигари у дома

Топдом - миризма, цигари, опасност

Борбата с цигарения дим не е лесна и изисква системна грижа. Трудно е да се отстрани миризмата на цигарен дим от жилището, защото цигареният дим постоянно се отлага по щори, битови уреди, мебели, може да предизвиква раздразнение на дихателните пътища при непушачи.

Особено това се отнася за астматици и за хора, които страдат от синузит, тъй като имат по-чувствителни лигавиците на дихателните пътища.

Вреда от цигарен дим

И проблемът е не само в това, че ароматът на цигарен дим е неприятен. Според уверения на производители, цигарите се правят само от тютюн, възможни са само незначителни добавки или други компоненти за подобряване на миризмата.

Съществува дори погрешно мнение, че веднъж димът от цигари с ментол има приятна миризма, то той е не по-малко вреден.

Но експертите твърдят, че веществата, съдържащи се в ментоловите цигари, може да окаже по-силно канцерогенно действие.

Цигарите днес представляват смес от различни видове цигари и съставки, които производителите държат в тайна и променят от време на време, за да удовлетворят миризмата.

Съществува дори и погрешно мнение, че щом димът от цигарите е с приятна миризма, то се явява не по-малко вреден.

Но експертите твърдят, че веществата, съдържащи се в ментоловите цигари могат да оказват по-силно канцерогенно действие.

Отстраняване на миризмата на цигари у дома

Ако някой от вашето семейство или гости пушат в стаята, погрижете се цигареният дим да не остава дълго в помещението. Отворете прозорците, за да се проветрят по-добре и по-бързо стаите.

За да се уверите, че димът не се връща през отворен прозорец, трябва да използвате вентилатор, обърнат в посока прозореца.

Изсипете в чиния няколко супени лъжици сода за хляб. Сложете чинията на масата. Сода и оцет притежават силен състав и поемат миризми.

Ако имате щори и килими, то можете и да не се разделяте с тях, не забравяйте да ги перете и миете, поне веднъж на месец.

Не само материалите поемат миризми като гъба. Аналогична е и ситуацията с електрониката. Така че ако пушите цигари в стая, където има електроника, то следва да се почиства не по-рядко от веднъж на месец.

Отстраняване на миризма на цигари от текстилни изделия

Ако е възможно, премахнете плоските тежки одеяла, килими, на които се отлага дим. Прахосмукачки с функция миене могат да отстранят неприятната миризма на цигари от обвивки или от килими.

Ароматът от дрехи може да се отстрани с помощта на оцет. Окачете дрехите за няколко минути над вана с гореща вода с добавяне на оцет. Преди да изперете щорите, накиснете ги във вода със сода за хляб – ¼ сода на литър вода.

Препоръчваме ви: