Топ 7 приложения на обелките от банан

Топдом - банани, кора, приложения, опасност

Банан – един от най-калоричните плодове. Средният банан съдържа 105 калории. За сметка на това е много полезен. В един банан се съдържа 12% от дневната доза калий, 17% от необходимото количество витамин С за деня и фибри. Бананите са вкусни и стават и за бисквити, но като са презрели, много от нас ги изхвърлят, а не трябва. Ето как могат да се използват презрелите банани.

1. Средство срещу пъпки

Кората на банана е отлично средство срещу акне. Сложете парченце от кората от вътрешната страна на възпалението и масажирайте кората около 10 минути.

След това премахнете остатъците от банана. В идеалния случай е необходимо да се остави на лицето сок от кората за цяла нощ. За забележим ефект повтаряйте процедурата в рамките на няколко дни.

2. Маска за коса

Това средство ще направи косата ви блестяща и ще предотврати нейното начупване. Просто смесете 1 презрял банан, 1 зряло авокадо и 2 супени лъжици кокосово масло до еднородна маса.

Разпределете маската по косата и изчакайте 30 минути. След това измийте косата с шампоан. Остатъците от маската съхранете в хладилник. Използвайте средство минимум веднъж седмично.

3. Крем за крака

Ако ви е свършил овлажняващият крем за крака, бананът ще ви помогне. Натъркайте сухата кожа с вътрешната страна на обелката от банан.

Остатъците при необходимост се отмиват. За по-добър резултат се постарайте да повторите процедурата няколко пъти.

Освен това, от месестата част на банана може да се направи маска за крака. Смесете половината от банана с няколко капки мед, нанесете сместа на краката и отмийте след 10 минути.

4. Четка за обувки

Ако трябва да полирате обувки, а нямате нищо освен презрял банан у дома, можете да смятате, че ви е провървяло. Натъркайте обувките с вътрешната страна на бананова кора.

Внимание – кафявият банан не е подходящ, кожата на плода трябва да бъде жълта с кафяви точки.

5. Полиране за мебели

Презрелите банани са отлично и най-важното евтино средство за полиране на дървесина. Положете малко от месестата част на дървената повърхност и натъркайте до блясък със салфетка от микрофибър.

6. Почистване на петна

Ако трябва да отстраните мастило или както се случва най-често, от кожата на вашето дете, банановата кора мигновено се справя с тази задача.

Натъркайте кожата с вътрешната страна на обелката, и мастилото веднага ще изчезне.

7. За незрелите плодове

Бананът съдържа етилен – растежен хормон на растенията.

Затова ако без да искате сте закупили твърдо авокадо, домати или манго, просто ги сложете в хартиен пакет със зрял банан.

След 24 часа те ще бъдат готови за употреба, етиленът ще ги накара да узреят за отрицателно време.

Препоръчваме ви: