Розова хималайска сол – полезна или вредна

Топдом - хималайска сол, розова, вреда

С този уникален продукт като розовата хималайска сол днес много хора заменят обикновената трапезна сол. В състава на нейните кристали влиза почти половината от таблицата на Менделеев, в древността суровината дори е наричана бяло злато. Феновете на здравословния начин на живот, дори твърдят, че минералът с необичаен оттенък притежава чудодейни свойства.

В него се съдържат повече от 80 важни за човешкото здраве вещества. Въпреки това, използването на розова бяла сол в храненето, както и обикновената бяла смърт е необходимо в малки количества.

Какво е това розова хималайска сол?

Ако трябва да сме точни, хималайската сол с розов цвят трябва да се нарича пакистанска. Този продукт се добива в Пакистан, находището се намира в областта на Пенджаб, на около 300 километра от Хималаите.

Не се използват взривни вещества при добива, всичко се прави ръчно. След извличане от мината суровината се суши на слънце.

Тази сол се смята за екологично чиста, най-натуралната и полезна на Земята, тъй като се произвежда далеч от цивилизацията, без каквато и да е допълнителна обработка.

Особен нюанс кристалите придават на следните количества железен оксид. Сама по себе си богата на минерали розова сол е древна.

Пакистанските солни находища са се сформирали преди милиони години, във времената на Юрската епоха. В миналото хималайската сол се е използвала за съхранение на риба и месо.

Полезни свойства на хималайската сол

Солта с розов цвят се отличава от обикновената по вкус и аромат. Но дори при такава разлика кристалите могат да навредят. Затова в храненето тази сол трябва да се употребява в ограничени количества.

За да почувстваме ползата от нея, по-добре да заменим напълно трапезната с хималайската сол. Необходимо да се употребява до 5 грама дневно.

Това е дневната норма за здрав човек. Дозата трябва да се намали, ако освен целебната хималайска сол се използва и друга.

Солта е необходима за поддържане на добро здраве на човека, но не трябва да се злоупотребява. По-добре е да не се включва в храненето при бременност, хипертония, остри възпалителни процеси, разширени вени, бъбречна недостатъчност.

Задължително трябва да се направи тест за алергия към кристали

Специфичната сол трябва да се употребява с повишено внимание, за да свикне организмът. Желателно е да се купуват кристали именно за хранителни цели. Твърде големите фракции е по-добре да се смилат.

По-фините кристали могат да се използват и като ексфолиант за лице – едрите частици ще травмират кожата.

Добавяйки в ястията екологично чиста сол, е необходимо да помним, че се разтваря по-дълго, отколкото обикновената бяла трапезна сол. Затова вкусът на ястието трябва да се проверява 5-10 минути, след като сме сложили розовата сол.

Препоръчваме ви: