За и Против разделното хранене

Разделно хранене - за и против

Както е ясно за много от нас, храненето и продуктите, които използваме за ястията си определя до голяма степен как се чувстваме физически, а защо не и психически. Научно доказано е, че не само натоварването и упражненията помагат на тялото и съзнанието да бъдат здрави и това често се отразява не само на вас, а и на вашето семейство.

Сериозна тема е т.нар. разделно хранене, към което редица хора са се обръщали през годините. То е било важно за да се постигне добра кондиция и полезен начин на живот, който да окаже позитивно влияние и занапред.

Това е един от най-често използваните режими на хранене и стил на живот като цяло. Предимствата му са, че чрез него се постига добър начин на поддържане на тялото, което би могло да доведе и до лишаване от излишните килограми и олекотяването на организма като цяло.

Тези положителни черти често биват оборвани от много хора, които твърдят точно обратното. Според тях, този тип консумиране на продукти е доста вреден за тялото, тъй като го обърква и не води до никакво сваляне на теглото.

Принципите на разделното хранене

В най-общи линии, това е диета, която има различни методи за избягване на смесването на различни хранителни вещества, които според теорията са несъвместими и натоварват организма ни. Такова е комбинирането на протеини и въглехидрати в едно и също хранене.

Специалистите съветват, че всеки от тях изисква различни стомашни ферменти за обработването му. Именно тези трудности за тялото водят грубо казано и до трупане на излишни килограми.

От кои продукти се сдобиваме с основните хранителни вещества

 • Белтъчини – мляко и млечни изделия, соя, яйца, соеви заместители на месото. Месо, риба и повечето морски храни също съдържат полезните белтъци, от които тялото ни се нуждае;
 • Въглехидрати – има ги в хляба, ориза, царевицата, пшеницата и на практика във всички зърнени и бобови храни, както и в картофите;
 • Захари – намираме ги в бялата захар, фруктозата, малтоза, лактоза, шоколадовите изделия, сладката и много от плодовете. Сред тях са ябълките, портокалите (и повечето цитруси), гроздето, кайсиите, ананасите, ягодите, боровинките, дините, пъпешите и много други. Според течението в този тип диетично хранене, дори дините трябва да се консумират отделно от други плодове, заради високото съдържание на захари;

Предимствата на разделното хранене

 • Според специалистите, които са изследвали този начин на консумиране на продукти и реално начин на живот, когато белтъчините и въглехидратите попаднат в стомаха едновременно, те предизвикват прекалено голямо натоварване на работата му и на цялата храносмилателна система.
 • Голямо предимство на този тип диета според специалистите е и, че по този начин се избягва затруднената работа на задстомашната жлеза. Когато тя не функционира в разумните граници се предизвиква отделяне на прекалено голямо количество инсулин в кръвта, което на практика е вредно.
 • Намалява се излишното тегло. То е било и все още е цел на много хора по света, които са се доверили на тази „рецепта“ за здравословен живот. Отделяйки въглехидратите от белтъчините (на практика – пържолата от картофите), тялото получава възможност да се справи много по-добре с продуктите, които му предоставяме.

Друг плюс в посока намаляване на килограмите е и голямото количество зеленчуци, които се приемат. Сред тях има такива, богати на целулоза, които едновременно са полезни и засищат организма, убивайки чувството за глад;

Недостатъците

Според някои противници на диетата, стомахът винаги отделя еднакво количество вещества, ензими и др., с които да преработи храната и няма значение какво имаме на масата пред себе си и какво поемаме като храна. По тази логика, докато се храним по тази схема, една част от тези стомашни вещества отиват напразно.

Според други специалисти, които оборват теорията, този тип режим води до неспособността на тялото да се справи със смесени храни, ако това му се наложи по една или друга причина. Също така трябва да се отбележи, че съществуват продукти, които съдържат в себе си едновременно въглехидрати и белтъчини (такива са картофите).

Месото също може да бъде причислено към този тип продукти, тъй като в него се съдържа и т.нар. „животинско нишесте“ – гликоген.

Психологическата част на този тип приемане на храна също е спорен. Според привържениците на диетата, така човек би могъл да се почувства далеч по-щастлив и оптимизиран за своето ежедневие, особено ако постига видими резултати в мисията си за по-здраво тяло и по-малко тегло.

От друга страна противниците на диетата смятат, че този тип на ограничения води единствено до депресивни състояния, които са вредни за човек като цяло.

Доброто настроение всъщност зависи и от няколко вещества – допамин и серотонин. Те могат да се създадат единствено, ако в организма попадат едновременно белтъчини и въглехидрати. В никакъв случай поотделно.

Независимо каква е истината, важно е да знаете няколко основни правила при разделното хранене, преди да сте направили седмичното си меню по тези стандарти

 • Не трябва да смесвате въглехидрати и белтъчини;
 • Салата се превръща във вашето основно ястие, колкото и да не ви се иска, особено ако обичате да похапвате месо и картофи едновременно;
 • Трябва да комбинирате храни от неутралната група с храни от протеиновата ИЛИ въглехидратна група;
 • Преработените храни се избягват. За такава се счита дори бялото брашно, както и разбира се маргарина;
 • Пушените продукти също трябва да бъдат вън от менюто ви. Под пушени разбирайте кренвирши, наденици и всеки вид преработено месо и колбаси;
 • На почит са суровите плодове и зеленчуци. Комбинацията между кисели и сладки такива е най-добрата за целта;
 • Течностите са също важни, като се набляга на приемането на вода в количества от поне един литър на ден;
 • Употребата на много течности по време на хранене също не е препоръчително.

Независимо към кой стил на хранене ще се насочите, бъдете сигурни, че трябва да следите внимателно реакциите на своето тяло. В крайна сметка всички хора са различни и имат нужда от също така различни храни, за да бъдат в добра кондиция и здравословно състояние.

Не забравяйте също нуждата от физическа активност възможно по-често в ежедневието си, тъй като благодарение и на нея животът е много по-здравословен.

Препоръчваме ви: