Пиете ги всеки ден: топ 5 напитки по-вредни от газираното

Топдом - млечен коктейл, опасност, опасност

Самите ние не подозираме каква вреда нанасяме на собственото си здраве.Не става въпрос за алкохол както бихме могли да си помислим. Има напитки, чиято вреда може да се определи като бомба със забавено действие.

Свикнали сме да смятаме някои от тях, дори за полезни. Да и лекарите ги препоръчват. Но неотдавна беше съставена класация на най-вредните напитки за човека.

1. Горещ чай

Какво пък може да е вредното? Китайците, например, пият чай на практика без спиране. Но вредата тук е в температурата, тъй като го обичаме по-горещ.

А всички горещи напитки – не само чай, но и кафе, бульон свален току що от печката изгарят хранопровода, водят до микротравми и микровъзпаления.

С течение на времето всички тези незабележими на пръв поглед неприятности могат да прогресират до онкологично заболяване. Затова оставете чая да изстине.

3. Млечен коктейл

Това е другата крайност – твърде студени напитки. Те водят до същите неприятности както и горещите. Освен това млечните коктейли по най-неприятния начин действат на мозъка, правят го инертен, забавят функциите му.

А фитнес инструкторите твърдят, че млечните продукти са най-доброто средство за нарастване на мускулната маса. Ако сте си поставили за цел да качите няколко килограма, то пийте за здраве, но позагрейте леко.

4. Силно кафе

В умерени количества кафето е доста полезно – пробужда, ободрява, стимулира обмяната на веществата.

Но ако кафето е твърде силно, то може да предизвика спазъм на кръвоносните съдове – кръвното налягане рязко се повишава, а след това рязко пада.

В крайна сметка има какво да се желае от състоянието ни.

Артериите няма да кажат благодаря за тези експерименти, измъченият от спазми мозък също. А ако кафето е още и със захар, организмът скоро ще започне да вика за помощ.

5. Енергийни напитки

Не отдавна медиите писаха за млад човек, семеен, баща на 2 деца, толкова много работил, че без енергийни напитки заспивал в движение.

Всичко завършило много лошо – стигнало се до инвалидност, лекарите трябвало да отстранят част от мозъка му. И не трябва да се утешаваме с умерени дози.

Енергийните напитки във всеки случай не са полезни, а понякога просто са опасни. Никой не знае кога организмът ще се разбунтува.

6. Пакетиран сок

Захар и още захар. В соковете от кутийки могат да бъдат още повече, отколкото в колата, тоест добре дошли в царството на диабета, лоши зъби, наднорменото тегло и всички спътници на съвременния човек, твърде разглезен от сладкото.

Витамини и минерали в такива напитки на практика няма. Това могат да бъдат подсладители, които често са по-вредни от захарта.

Може би най-опасни в този списък са енергийните напитки.

Препоръчваме ви: