Как да пазаруваме разумно

Как да пазаруваме разумно

Когато става дума за пазаруване, ние обикновено визираме купуване на храна, защото именно за това харчи най-много едно средностатистическо българско домакинство. Няма защо да се заблуждаваме – основната част от нашето общество живее с наистина доста ниски доходи, но това не означава, че не могат да се спестяват пари. Какво можем да направим за да заделим нещо настрана, макар и доходите да са твърде ограничени?

Купувайте основни храни

Купуването на основни хранителни продукти може да ви подсигури храна за целия месец, след което единствено ще трябва да си набавяте малки количества храни, които са по-нетрайни и за това не могат да се купят за месец напред.

Изборът на основните храни може много да зависи от това какво предпочитате да ядете, но най-важното е, че имате избор. Основна характеристика на храните, които ще изброим е, че те са трайни и могат да останат пресни доста време.

Боб

Бобът трябва да присъства редовно на трапезата, тъй като това е един от най-добрите източници на протеин от неживотински произход. Освен това, той е изключително диетичен и притежава превъзходни вкусови качества;

Леща

Лещата е една от храните, които трябва да запасите за идния месец, в случай, че желаете да се храните по-здравословно и да минете месеца с по-малко похарчени средства.

Лещата притежава много добър вкус, богата е на протеини и изключително лесна за обработване от организма. Тя набавя редки и ценни хранителни вещества и може да се съхранява продължително време без да се развали;

Ориз

Тук може да се каже, че попадате на едно от най-изгодните решения. Оризът се приготвя изключително пестеливо и може да се яде с месо, но и просто така, като основно ястие.

За да не бъде храненето банално и еднообразно, имате на разположение различни видове ориз – бял и кафяв. Кафевият съответно е и много по-здравословен и предлага възможността да си набавите редки и ценни хранителни вещества.

Макарони

Макаронените храни далеч не са на много голяма почит в българия, за разлика от останалата част на света. Това, обаче, което не може да им се отрече, несъмнено е ниската цена на този тип продукти.

Освен всичко останало, те са изключително диетични и притежават много добър вкус, стига да им бъдат добавено подходящи съставки и да бъдат поставени подходящо количество здравословни подправки.

Картофи

Картофите са зеленчук и като такъв може да ви изненада присъствието им в този списък, но те са храна, която съхранена правилно, може да издържи много време без да се налага да се полагат каквито и да било грижи.

Закупувайки чувал с картофи, можете да сте спокойни, че ще имате храна за целия месец, както за основно ястие, така и за гарнитура, когато ви се прииска да си приготвите нещо с месо.

Пресни плодове за месеца

Покупката на пресни плодове за месеца също е възможна, но изборът по този начин не е голям. Основно трябва да се фокусирате върху ябълки и круши. Вземете по-голямо количество от тях, след което ги поставете на хладно, сенчесто и проветриво място. Ще имате плодове за целия месец, като през дните, в които не ви се ядат ябълки и круши можете да разнообразявате с нещо друго.

Препоръчваме ви: