Как се прави кисело зеле в бидон

Как се прави кисело зеле в домашни условия

Чудите се как се прави кисело зеле в бидон? Тази статия е именно за ентусиасти като вас, за да ви покаже как да се справите сами с това нелеко предизвикателство.

Едва ли има някой, който не е чувал за него или да не го е опитвал поне веднъж в живота си. Киселото зеле е една от основните зимнини, които се срещат на трапезата в онази част на годината, когато температурите са ниски, семейството е събрано около масата и наближават коледните и новогодишни празници.

Тази храна е станала символ на домашния уют и макар и да не се харесва на всеки, със сигурност ще бъде още дълго време на трапезата ни.

Причините за това са, че това ястие съдържа доста полезни за организма вещества и може да се комбинира с други продукти, които са достъпни през зимата. Кой ли не е чувал за супер популярното свинско с кисело зеле или пиле със зеле? Нека не забравяме и неговата слава на естествен боец срeщу махмурлука след дълга и вълнуваща алкохолна нощ.

Вариантите са много, а единственото, което ви дели от това да си направите сам подобна вкусотия е да се научите да приготвяте съответния зеленчук в бидон. Високото количество на сол притеснява някои от нас, но във всички ситуации, може да се направи нещо и по този въпрос.

Как се приготвя кисело зеле в бидон

1. Подходящият съд

Трябва задължително да помислите предварително за него. От това зависи как ще преминат и следващите процеси при приготвянето на зелките. Важно е да знаете, че броят им трябва да бъде толкова, колкото поема обема на съда позволява. Не трябва да са твърде големи или твърде малки.

2. Необходим ви е и малък маркуч

С  негова помощ ще преточвате съдържанието на бидона, когато настъпи този момент. Ако искате да бъде по-лесно, можете да се сдобиете със съд, разполагащ с канелка за тази цел.

3. Поставете единия край на маркуча в дъното на празната бъчва

Почистете зелките от излишните кочани или други повредени или външни тъмно зелени листа. Подредете ги плътно една до друга. Това е задължително, затова се постарайте в тази насока те да уплътнят цялото вътрешно пространство. Така те сами ще се притиснат една в друга.

4. Заливането със саламура

Това е следващият етап от процедурата по приготвянето  на ценната зимнина. Как да приготвите саламурата ли? Не е никак трудно. Смесете морска сол, като на един литър вода, трябва да използвате 40 грама сол. Количеството на този „бульон“ трябва да бъде толкова, че да покрие добре зелките.

Съдът трябва да бъде оставен на сравнително топло място, но не и на горещо, нито на твърде студено. Температурата е жизнено важна за ферментацията, тъй като в противен случай няма да постигнете желания ефект.

След като сместа престои със зелето в бидона около 7-8 дни, трябва да започнете да продухвате течността. Ето за тази цел ви е нужен и маркучът. Процедурата се прави по няколко пъти на ден, докато зеленчукът се вкисне.

След около 25 дни той би трябвало да е достигнал готовност и да можете да се похвалите с успех.

Трикове за перфектно домашно кисело зеле

  • Ако искате много по-добри резултати от процедурата, можете да разцепите леко всяка зелка във формата на Х. Направете това не където ви падне, а точно на мястото, където се е намирал кочанът;
  • За да постигнете по-бърза и ефикасна ферментация, можете да добавите един кочан царевица в течността. Той ще ускори процеса;
  • Много хора желаят да добавят по-специфичен и интересен аромат. Можете да го направите и вие. За целта се прибавят още в началото на процеса ябълка, дюля, лимон, както и лук. Изборът е лично ваш;
  • В случай, че обикновеният цвят на зелките не ви е достатъчен, можете да ги обагрите с помощта на червено цвекло или червено зеле. Просто поставете няколко глави в саламурата и оставете да престои там по време на процеса по ферментация;
  • Често се случва потопените зелки да не бъдат плътно заклещени помежду си и да изплуват към повърхността на течността. За да ги придържате под нивото на солената вода, можете да използвате дървени летви, които да притиснете с измити преди това камъни или друга тежест. Подходяща на размер решетка също не е лоша идея за тази цел;
  • Не правете грешки, като миете киселото зеле преди да го консумирате. По този начин отстранявате редица от неговите полезни качества и съставки, заради които първоначално е била цялата тази процедура.

В случай, че сте се справили със задачата как се прави кисело зеле в бидон на този етап, вече можете да бъдете горди собственици на бъчва (или две) с домашно кисело зеле с перфектни качества.

Препоръчваме ви: