Как се прави домашно вино – наръчник

Как се прави домашно вино в чаши

Чудте ли се как се прави домашно вино? Един материал, специално за винените ентусиасти, които искат сами да приготвят своето вино. Виното е едно от питиетата с най-дълга история в развитието на човечеството.

То е все още на нашата трапеза и ни предлага неповторими вкусови качества, както и удоволствие, на което трудно любителите на напитката могат да устоят.

Течността, добивана най-често от гроздови плодове се е развивала през хилядолетията на своята дълга история и стига до  наши дни, като имаме огромно количество разнообразни видове, произведени в различни краища на света. Така напитката се характеризира с различни свойства и вкусови характеристики.

В случай, че искате да произвеждате ваше собствено вино, което да наречете домашно и да сте уверени, че употребявате екологично чист продукт, то със сигурност трябва да отделите време, средства и много внимание в тази насока. Винар не се става лесно. Това ще ви посъветва всеки, който е станал спец в тази сфера. Във всички случаи обаче това не е невъзможно.

Факторите, които трябва да бъдат налице не са малко, но можете да се доверите на съвета на специалисти и да започнете личната си подготовка в това да се превърнете в майстор-винар и да зарадвате себе си, семейството и гостите с домашно производство на напитката на боговете.

Как се прави домашно вино

1. Плодовете

Като за начало трябва да се сдобиете с добре узряло грозде. В случай, че нямате землище, което да ви го осигури, можете да закупите такова, когато настъпи сезонът. Често използваните сортове в страната ни са:

  • Мавруд;
  • Мерло;
  • Гъмза;
  • Каберне;
  • Памид;
  • И други.

2. Почистването

Трябва да бъдат отстранени листата, негодните гнили зрънца и чепките от набраната реколта. За целта можете да си помогнете със специални машини – механични и ръчни, които ронят гроздето и го отделят от ненужните части. В случай, че се решите да оставите част от чепките, бъдете сигурни, че виното ви ще има по-голямо количество танини.

3. Намачкването

Набраните гроздове се намачкват и и се поставят в специален за целта съд, като не трябва да надвишават 2/3 от обема на бъчвата (или друг вид съд). Може да се използва и такъв от неръждаема стомана или дори пластмасов. Във всички случаи, може би най-добрият вариант е да се придържате към класическата дървена бъчва.

4. Измерете захарността

Това се случва веднага след намачкването и поставянето в съдовете. Първоначално трябва да бъде около 23%. В случай, че е по-ниска от 22% е добре да добавите допълнително захар. Ферментацията започва в следващите 2-3 дни.

Това е период, при който намачканите плодове отделят голямо количество въглероден диоксид, който в този процес изтласква всички люспи и семки на гроздето на повърхността. Така се образува тапа или шапка на най-горното ниво под отвора на съда.

Изкуствените дрожди са нещо, което можете да намерите в специализираната търговска мрежа. Използват се за да стартирате бързо процеса на превръщането на захарните вещества в алкохол. Те също така ускоряват времето за ферментацията и оказват подкрепа в избистрянето на виното. Дали ще използвате дрожди или не, е лично ваш избор.

5. Разбъркването

Ферментацията трае между 1 седмица и 10-на дни. Поради нейния интензитет се налага да разбърквате гроздето или да го затиснете с подходящи дървени летви от чамово дърво.

Така образувалата се шапка ще бъде леко потопена и няма да се образува засъхнал слой на повърхността. Също така се улеснява достъпа на кислород за дишането на дрождите и отделянето на въглеродния диоксид.

6. Температурата

Нужна ви е топлина. Температурата на помещението, където сте поставили съдовете с ферментиращото грозде, не трябва да бъде студена. Нужно да му осигурите около 20-25 градуса, за да се случват процесите достатъчно навреме.

7. Спадането на захарността

Следете внимателно нивото ѝ. Захарността трябва да намалява всеки ден с по около 2%. Много специалисти съветват виното да се отточи след бурната първа ферментация в друг съд. Там процесът ще продължи с т.нар. тиха ферментация.

Тя продължава около един месец. В този случай съдът трябва да бъде затворен, като се осигури един тесен маркуч, който да се изведе от вътрешността на бъчвата или избрания съд навън .

Единият му край трябва да бъде потопен в съд, пълен с вода. Така можете да забележите бълбукащия ефект на отделящия се кислород от процеса на тихата ферментация.

8. Претакането

Идвам моментът на края на тихата ферментация. Тогава се прави първото претакане на виното. Задължително трябва да го направите в помещение или място, до което има достъп на чист въздух, като също така се прави и от висока струя.

Причината за изискването за чист достъп на свеж кислород е, че при приготвяне на домашно вино, то попива странични миризми.

Полученото количество след претакането е на практика първото чисто вино. Количеството му зависи от сорта грозде, който е използван за направата му.

9. Оптималното количество

Много често в съда за ферментация остават малки количества грозде. С помощта на трамбоване и притискане с преса ще успеете да получите още около 5% вино от него.

В съвременното винопроизводство често се добавят различни компоненти, които да помогнат на различните процеси, както и да прибавят специфични аромати или качества на червеното вино.  Такива могат да бъдат стърготините от дъб, различни билки, както и зърна от черен бъз и боровинки, които придават много по-наситен цвят.

В отговора на въпроса как се прави домашно вино всичко е въпрос на избор и умения. Във всички случаи обаче се консултирайте със специалист, когато сте решили да бъдете млад винопроизводител, независимо дали искате да произвеждате малки или големи количества от вкусната алкохолна напитка. Това все пак, това е древен майсторлък, от който разбират хората, които са отделили години на изграждането на умения.

Препоръчваме ви: