Кои са здравословните съдове за готвене

Безопасни съдове за готвене

Да, има такова нещо, наречено здравословен съд за готвене. Едва ли има някои от вас, които не са наясно, че някои материали са доказано противопоказни за употреба в кухнята.

През годините проучвания са стигнали до извода, че има такива, които са доста неподходящи за приготвяне за храна. Причината е, че могат да навредят здравословно на членовете на семейството.

В процеса на готвене използваме редовно тенджери, тигани и различни тави, в които обработваме хранителните продукти с помощта на високата температура. Но тя влияе не само на тях, но и на самите материали, от които са изработени тези съдове.

Дали сме достатъчно наясно кои са достатъчно безопасни за употреба и дали знаем какви опасности крият другите? Тук ще поговорим точно за това.

Продуктите от този тип могат да бъдат различна изработка

  • От нeръждаема стомана;
  • От желязо;
  • От чугун;
  • От каменно покритие;
  • С емайлирано покритие;
  • Други.

1. Неръждаемата стомана

Това е материал, който издържа на корозията и е доста лесен за почистване след употреба. Това е един от най-безoпасните и добри начини на приготвяне на храна за цялото семейство. Проверете дори в професионалните кухни на заведенията за хранене. Фактите ще бъдат потвърдени дори от професионалните готвачи.

Важно е да не ги почиствате с абразивни материали. Ако ги търкате прекалено много с подобен тип средства, би могло да се отдели малко количество хром и никел.

2. Чугун или желязо

Това е също добър избор на здрави материали, които могат да допринесат с качествата си в приготвянето на обяда и вечерята. На практика чистият чугун е доста плътен за готвене и има сериозни топлинни възможности. Той се нагрява абсолютно равномерно, макар и за това да е нужно доста време и висока температура. Въпреки това, той е незаменим помощник в кухнята.

Да готвите в подобен съд означава да се грижите здравословно за себе си и семейството. В материалите, които се съдържат тук е и желязото, което прави храната богата именно на този елемент.

Той е доставчик на важни микроелементи, помагащи за производството на хемоглобин и миоглобин, както и има роля в снабдяването на клетките с кислород.

Тези функции помагат при анемия, особено при жените, при които по-често се забелязва недостиг на елемента.

Трябва да пазите съдовете от този тип материал от ръжда. Важно е от време на време да бъдат накисвани в неосолено олио. Така ще бъдат по-дълго време с вас и ще ви служат безупречно. Избягвайте използването на агресивни почистващи препарати и подсушавайте веднага след изплакване.

3. Добрите стари глинени съдове

Може би всеки е виждал такъв в детството си. Разбира се те все още са сред нас и правят приготвянето на гозби не само приятно, но и резултатите от него доста вкусни. Те се смятат за абсолютно безопасни за готвене. Когато са емайлирани е важно да не е използвано олово.

Проблемът тук е, че на практика оловото е твърде много в средата, в която живеем – градското замърсяване, батериите, бои, други оцветители, цигарения дим, ВиК тръбите и др.

Ето защо е добре да се насочите към тези видове, които нямат олово в емайловото си покритие. Не е изключено и да се сдобиете с онези по-стари видове, които нямат подобен тип външна обработка и са изцяло от глина. Проблем може да бъде единствено, че при високи температури храната може да залепне по повърхността.

4. Емайлирано покритие

Емайлираното покритие може да съдържа кадмий, който оцветява съда в червено, жълто или оранжево. Ако разполагате с такива от преди повече години е добре да не ги използвате, когато готвите.

Причината е, че кадмият може да се задържа постепенно в тялото (също както и оловото) и така да измества цинка, който е нужен за поддръжката на нормалното кръвно налягане. Цинкът помага и срещу косопада, болките в ставите и др.

5. Камък

Каменното покритие е доста ефективно за кухненските принадлежности за готвене. Така е доближава ефекта за готвене върху камък.

Те са доста здрави и не позволяват залепването на храната при високи температури. Това означава, че можете да се справите с готвенето и без мазнина. Именно това го прави доста здравословно.

Също така е добре да се споменат и вкусовите качества, които могат да се постигнат при този тип готвене. Това е чудесен натурален начин да приготвяте храната си, като използвате не само естествени продукти, но и чудесни начини да го направите.

Добре е да обмисляте добре материалите на изработка на съдовете, които закупувате за кухнята си. Както е ясно те също могат да оказват влияние на качеството на храната, която приготвяте в тях и да придадат с положително или отрицателно на крайния резултат.

Ето защо внимавайте в избора и винаги се съветвайте със специалист в тази насока. Така ще сте сигурни, че сте снабдени с възможно най-добрите и здравословни съдове за готвене за себе си и семейството.

Препоръчваме ви: