Как се прави смути

Как се приготвят различните видове смути

Как да направим перфектното домашно смути? Въпросът отеква в главите ни винаги, когато се сетим за здравословното хранене или поне за това, което съвременната поп култура ни представя като полезно.

Едно от основните ястия/напитки от този тип кухня е и тази гъста смес, получена след обработка с блендер. На практика можем да го приготвим от редица зеленчуци и плодове с различни добавки, които да обогатят естетичните ѝ и вкусови качества.

Друг вариант е просто да си го поръчаме в най-близкото кафене. Ако обаче държите всичко, което консумирате да бъде със сигурен и екологичен произход,този тип храна е една от най-полезните за организма ви. Тя може да бъде по-силна, по-сладка, по-тонизираща, по-тежка, по-освежаваща. Всичко зависи от вас самите.

Как да приготвим смути у дома

1. Трябват ни течности

За целта можете да използвате както прясно мляко, така и вода. Налице са още кокосовото или бадемово мляко, както и натуралните сокове от плодове, студен чай, кафе и др. Изборът е лично ваш.

Течността трябва да бъде поставена първа на дъното на блендера. Така по-лесно машината ще се справи с по-твърдите продукти, като ядки, плодове и зеленчуци. От това колко течност ще осигурите зависи и консистенцията, която ще получите в крайна сметка на вашата напитка / храна.

2. Зеленчуците

Изберете любимите си. Тези, които ви доставят най-голямо вкусово удоволствие. Можете да използвате и листните от тях. Зеле, спанак и други подобни съдържат фибри и много полезни вещества, които са нужни на тялото. Поставете ги в блендера веднага след течността. Добра идея е да отстраните дебелите части, ако има такива.

3. Подсладители

Ако имате нужда от такива, можете да използвате. Много хора дори добавят различни съставки, като протеини, в случай, че имат по-силни физически натоварвания или спортуват редовно. Също така, можете да включите и натурално какао, в случай, че искате напитката си по-сладка.

4. Кремообразната съставка

За да не изглежда всичко като една зеленчукова рядка супа, е добре да добавите съставка с кремообразен вид. Такова е киселото мляко например. От тук нагоре в каната вече трябва да поставяте по-гъстите или твърди съставки.

С киселото мляко можете да добавите и малко тахан (сусамов, слънчогледов или какъвто ви допада), фъстъчено масло и други подобни, както и мед.

5. Плодовете

Добре е да бъдат пресни, като боровинки, авокадо, пъпеш, банан, цитрусови видове. Можете да ги комбинирате и с малко ядки. Те съдържат вещества, които трудно можем да си набавим от друг продукт.

В същото време имат и доста приятен вкус. За да помогнете на блендера, можете да нарежете по-твърдите плодове на по-малки части. Така ще имате напитката си и доста по-бързо.

На практика, това са едни от най-често използваните продукти, нужни за направата на перфектното смути. Изборът им зависи единствено от вашите вкусови желания, също както и нужди. Този тип храна/напитка е доста подходяща за балансирани диети, тъй като имате пълен контрол върху продуктите, които поставяте в блендера.

Накрая можете да добавите замразени плодове или лед, в случай, че навън е лято и имате нужда от разхлаждане. Това не само ще зареди тялото ви с нужната енергия, но ще тонизира и ума и духа. Можете да сервирате в дълбоки и широки чаши за по-лесна консумация.

Препоръчваме ви: