Как се прави капучино – рецепта

Как се прави капучино лесно и бързо

Чудите ли се как се прави капучино у дома? Няма нужда името му да ви плаши. Това е просто една прекрасна кафена напитка, обожавана не само от италианците, за която ще ви бъдат нужни няколко лесни за откриване съставки. Останалото е малко внимание, старание и много последвало удоволствие от вкуса на кремавата енергийна течност.

Един от най-често използваните типове кафе в съвременния свят е капучиното. Да, понякога то изглежда доста трудно за направа. Както казахме обаче, за всеки проблем си има точното решение. Същото важи и за този тип топла напитка.

Как се прави капучино и то добро

1. Започнете от еспресото

Много е важно кафето, което служи за основа на напитката да бъде наистина добро, с чудесни вкусови качества, плътно и зареждащо организма. Накратко казано – перфектно.

В случай, че не се справите с тази част, няма никакво значение какво и колко мляко ще добавите. Резултатът няма да бъде добър, ако приготвите лошо еспресо.

В случай, че разполагате с добра кафе машина, проблемът ви е наполовина решен.За най-добри вкусови постижения е добре да изберете кафе с по-висока киселинност, която да пасне със сладостта на млякото. Така се получава наистина приятен баланс, който е една от силните страни на този тип топла напитка.

2. Когато дойде ред на млякото

Както казахме, еспресото, което трябва да приготвите е от огромна важност. То е на практика базисната част на напитката. От друга страна, няма как да се справите без наличието на мляко. При приготвянето му в състояние за направата на този деликатес, трябва да положите известно количество усилия.

Възможно е да не се получи с първия път, но нямате причина да спрете да опитвате. В крайна сметка няма кой знае колко сложни процедури за вършене и единственото, което е важно, е да бъдете упорити при евентуален първи неуспех.

Млякото трябва да има и хубава гъста пяна, за да прилича напитката ви на истински италиански шедьовър. То задължително трябва да бъде предварително студено.

Изсипете го в метална каничка, която да разполага с дълга дръжка за ваше удобство. За да направите хубава пяна, трябва да използвате дюзата за гореща пара на машината за кафе и чай.

Поставете я вътре в млякото, като се стремите да придържате отвора ѝ в по-горния слой на течността. По този начин вкарвате много повече въздух, който всъщност е нужен за образуването на качествена и перфектна пяна. Следете внимателно процеса и избягвайте получаването на мехури или т.нар. балончета.

В случай, че забележите такива, можете да потопите дюзата малко по-дълбоко и бавно я издърпвайте нагоре. Може да се образува лек „мляковъртеж“, като със сигурност не трябва да има бълбукане.

Има случаи, при които течността ви няма да образува добра пяна, независимо какво правите. Причина за това могат да бъдат качествата ѝ, особено ако е прясна, а не пастьоризирана.

Имайте предвид, че при образуването на пяна температурата не трябва да надвишава 65-70 градуса по Целзий. Не че имате вграден термометър, за да разберете това, но специалистите съветват, че когато е достигнало точните градуси, то променя шума, който издава при загряване (той става по-тих). Причината да избягвате висока температура е, че при надвишаването ѝ, млякото разваля вкусовите си качества.

3. Обемът на млякото

След загряването, то трябва да е удвоило обема си. Тъй че, търсете точно този ефект. Трябва да се е образувала фина пяна на повърхността.

Ако имате пяна, но млякото не е достатъчно топло пуснете загряващата дюза до дъното на чашата, за да постигнете желаната температура.

4. За пяната

Трябва да завъртите каничката няколко пъти в кръг, след което да я ударите с дъното в плота. След няколко такива „удара“ пяната ще стане още по-гъста и добра за целта.

5. Финални действия и смесване

Бавно изсипете получената млечна пяна в приготвеното преди това вече еспресо. Млякото е на практика под пяната и може да се наложи да я задържате с помощта на нож за да не падне предварително в чашата.

Когато напълните съда, следвайки рецепта как се прави капучино до 2/3 от обема му, можете да изсипете и пяната.

Това е! Ако сте се справили както трябва, ще имате перфектна пяна, чудесен вкус и идеално оригинално капучино!

Препоръчваме ви: