Замразяване на месо – за колко време и на каква температура

Топдом - замразяване на месо, правила

Някои любители на месото го приготвят и замразяват в големи количества за дълго време. Но не всяко парче може да дочака своя ред и да остане свежо, тоест да не загуби хранителните си свойства. Затова е необходимо да знаем, колко можем да съхраняваме месото във фризера.

Охладено

Суровото месо може да стои още известно време преди замразяване. Телешкото и свинското могат да издържат до 2 денонощия при температура от 0 до -3 градуса.

Пилешкото и заешкото охладено при същите условия се съхраняват по същия начин. Но ако се използва обикновено хладилна камера с температура малко над нулата или парченцата са нарязани на дребно, то са необходими само 24 часа.

Всички опаковъчни елементи – фолио, подложка, при съхранение е по-добре да се премахнат, за да не се образува неприятна миризма.

Месото е препоръчително да се съхранява в стъклен или в пластмасов съд с капак, но и да се остави малък отвор за обмен на въздух.

Мястото на охладените продукти е на най-долния рафт на хладилника, там, където няма вече готови ястия.

За кайма е препоръчително следното – всеки охладен полуфабрикат ще бъде свеж около денонощие. По-късното съхранение ще развали ястието, затова не отлагайте готвенето или замразяването.

Добавки от рода на лук, яйца и т.н. намаляват времето за съхранение на каймата до 4-5 часа. Съдът е по-добре да се затваря плътно.

Срок за съхранение

Сега е ясно колко се съхранява месо в хладилника на обикновен рафт. Колко обаче може да се държи в хладилни камера?

Агнешко, говеждо, свинско и други видове червено месо във вид на цели парчета могат да се държат около 4-12 месеца. Сроковете много се различават, като много зависи от температурата:

  1. Цяла година продуктът може да се съхранява на -24 градуса;
  2. До 8 месеца месото ще стои при -17.
  3. А температура от -12 може да се държи минимално време – около 6 месеца;

Опитните домакини, които често готвят пилешко знаят, че е най-добре да приготвят нещо, отколкото да го замразяват. Ако се правят заготовки от цели бутчета, то сроковете са следните:

  • Пуешко и пилешко могат да се замразяват за 8 месеца;
  • Водоплаващи птици /гъски, патици/ – 6 месеца;
  • Заешкото също не се препоръчва да се държи замразено повече от 7 месеца;

Оптималната температура за бялото месо е от -12 до -18 градуса. Ако то се замразява разделено на порции, то срокът намалява наполовина.

Всяка кайма, дори при ниски отрицателни температури губи своите свойства много по-бързо, отколкото целият продукт.

Продължителността на съхранение е приблизително 8 месеца. закупеният полуфабрикат трябва да е с дата на производство.

Препоръчваме ви: