Как да сушим ябълки, за да съхраним витамините

Топдом - ябълки, сушене

Сушените ябълки са вкусни и здравословни. Сушенето е един от най-древните методи за запазване на храните. В процеса на сушене плодовете отдават своята влага, затова бактерии, гъбички и плесени не могат да развалят качеството. За успешно сушене е необходим баланс на влажност и температура.

Сушените ябълки са отличен източник на два типа растителни влакна – неразтворима и разтворима. Разтворимите влакна помагат за контролиране на нивата на кръвна захар.

Неразтворимите подобряват храносмилането. Сушените ябълки запазват в себе си всички антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане, като създават свободни радикали.

Как правилно да сушим ябълки?

Приготвянето на ябълков чипс е възможно и без дехидратор. Всичко, което ви е необходимо, това е фурна и малко време.

Това е отличен полезен десерт както за възрастни, така и за деца. Въпреки сладкият му вкус в него изобщо няма добавена захар.

Стъпка №1

Сложете стойката в горната част на фурната в близост до нагревателя, като предварително я нагреете до 100 градуса.

Стъпка №2

Смесете 4 чаши вода и ½ чаша лимонен сок в средна купа. Лимоненият сок помага за предотвратяване на запичане.

Стъпка №3

Използвайте остър нож или белачка за зеленчуци, ако имате такава, нарежете 2 големи ябълки, колкото се може по-тънки, с дебелина около 0.3 см, или на слайс.

Накиснете парчетата в лимонена вода за 30 минути. Слепете и подсушете слайсовете със сухи хартиени салфетки или с чисти кухненски хавлии.

Стъпка №4

Запечете слайсовете на горните и долните стойки в рамките на 1 час. Извадете от фурната и обърнете всяко парче, след това обърнете на обратната страна във фурната.

Запечете още 1 час, ако обичате меките сушени ябълки, или около 2 часа. Времето също зависи от вашата фурна, вида ябълки и дебелината на слайсовете.

Периодично проверявайте дали са готови и увеличавайте общото време по необходимост. Изключете фурната, отворете вратата и оставете ябълките във фурната, докато печката не изстине напълно, от 1 до 2 часа.

Съхранявайте в херметичен съд не повече от седмица, или замразявайте и съхранявайте не повече от месец.

Съвети за спестяване на енергия

Оставете кората

  • Спестете време и пропуснете стъпката с беленето на ябълките. Това ще запази в десерта повече фибри;
  • Не губете време за изрязване на сърцевината – наподобяващата звезда сърцевина придава на чипсовете красива форма;
  • Меките сушени ябълки имат дъвкателна структура, и са също толкова вкусни, колкото и хрупкащите чипсове, а времето за тяхното приготвяне е по-малко;
  • Сушените ябълки могат да се използват като съставка за мюсли, смесени плодови и ядкови смеси. Освен това могат да се добавят в бисквити, кексове, десерти и пудинги, и дори за задушаване на зеленчуци;
Препоръчваме ви: