4 видове мед и техните ползи

видове мед

Всички ние знаем, че медът е една от най-полезните храни и ползите от него са изключително много. Почти не съществува човек, който да не прибягва до тази кафяво-жълтеникава течност особено през студените месеци от годината, когато настъпи периодът на вирусите и настинките. Дали обаче всеки от вас е чувал за различните видове мед и техните полезни свойства?

Съмняваме се, че сте се информирали до такава степен, че сте толкова добре запознати, затова смятаме да пристъпим към подробни разяснения на всичките 4 вида, които са навлезли у нас и се произвеждат от пчеларите.

Вярваме, че изписаната по-долу информация ще ви бъде до толкова полезна, че след време ще се чувствате достатъчно уверени, когато извършвате избора си.

Кои са най-често срещаните видове мед и техните ползи

Сигурно ви е правило впечатление, че по-голямата част от видовете мед се различават по цвят и най-вече по аромат. Това се дължи на растенията, от където е събиран той.

Лечебните и хранителни свойства не меда са в следствие на това до колко е медоносно самото растение. Условията на неговото съхранение е също важен фактор, който няма как да бъде подценяван.

1. Акациев мед

Всеки един любител на меда е прекрасно запознат с тази разновидност. Често можете да го откриете на пазара и да си закупите толкова бурканчета, колкото сметнете за необходимо.

Антисептичните му действия са само малка част от позитивите на акациевия еликсир. Ако страдате от безсъние или имате кашлица, побързайте да се снабдите с този мед, който ви гарантираме, че ще ви помогне изключително много.

2. Липов мед

Той се отличава с един доста характерен аромат, който трудно може да бъде сбъркан. Дължи се на високото съдържание на ефирни масла, чийто състав е фарнезол.

Липовият мед действа изключително благоприятно на нервната система и за това е толкова предпочитан.

3. Манов мед

Получава се най-вече от широколистните растения, сред които почетно място заемат дъба и липата. Миризмата му трудно може да бъде сбъркана с тази на друг мед. Богат е на минерални вещества и аминокиселини и затова си остава изключително предпочитан.

4. Слънчогледов мед

Той действа благоприятно на хора, които страдат от проблеми, свързани със стомашно-чревния тракт. Цветът му е достатъчно примамлив, така че бързо да заплатите за него и да си го занесете у дома.

Той е също толкова полезен и ценен, колкото и всички останали видове мед, които се предлагат на пазара у нас, а и по цял свят.

Препоръчваме ви: