4 видове мед и техните ползи

видове мед

Всички ние знаем, че медът е една от най-полезните храни и ползите от него са изключително много. Почти не съществува човек, който да не прибягва до тази кафяво-жълтеникава течност особено през студените месеци от годината, когато настъпи периодът на вирусите и настинките. Дали обаче всеки от вас е чувал за различните видове мед и техните полезни свойства?

Съмняваме се, че сте се информирали до такава степен, че сте толкова добре запознати, затова смятаме да пристъпим към подробни разяснения на всичките 4 вида, които са навлезли у нас и се произвеждат от пчеларите.

Вярваме, че изписаната по-долу информация ще ви бъде до толкова полезна, че след време ще се чувствате достатъчно уверени, когато извършвате избора си.

Кои са най-често срещаните видове мед и техните ползи

Сигурно ви е правило впечатление, че по-голямата част от видовете мед се различават по цвят и най-вече по аромат. Това се дължи на растенията, от където е събиран той.

Лечебните и хранителни свойства не меда са в следствие на това до колко е медоносно самото растение. Условията на неговото съхранение е също важен фактор, който няма как да бъде подценяван.

1. Акациев мед

Всеки един любител на меда е прекрасно запознат с тази разновидност. Често можете да го откриете на пазара и да си закупите толкова бурканчета, колкото сметнете за необходимо.

Антисептичните му действия са само малка част от позитивите на акациевия еликсир. Ако страдате от безсъние или имате кашлица, побързайте да се снабдите с този мед, който ви гарантираме, че ще ви помогне изключително много.

2. Липов мед

Той се отличава с един доста характерен аромат, който трудно може да бъде сбъркан. Дължи се на високото съдържание на ефирни масла, чийто състав е фарнезол.

Липовият мед действа изключително благоприятно на нервната система и за това е толкова предпочитан.

3. Манов мед

Получава се най-вече от широколистните растения, сред които почетно място заемат дъба и липата. Миризмата му трудно може да бъде сбъркана с тази на друг мед. Богат е на минерални вещества и аминокиселини и затова си остава изключително предпочитан.

4. Слънчогледов мед

Той действа благоприятно на хора, които страдат от проблеми, свързани със стомашно-чревния тракт. Цветът му е достатъчно примамлив, така че бързо да заплатите за него и да си го занесете у дома.

Той е също толкова полезен и ценен, колкото и всички останали видове мед, които се предлагат на пазара у нас, а и по цял свят.

Ако все още се чудите от къде да почерпите още сходна на тази информация, ние ви предлагаме да посетите Agrozona.bg, където ще откриете приятно четиво, пасващо изцяло на нуждите и интересите ви.