Как да отгледаме домашни домати – наръчник

Как да отглеждаме домати вкъщи лесно

Доматът е един от плодовете (да плод, а не зеленчук), които често слагаме на масата си, особено в летния сезон, когато той е в изобилие. Червеното природно богатство е достъпно в различни сортове в страната ни.

Можем да го намерим почти във всеки двор и градина, за който стопаните се грижат ефективно. Искате и вие да бъдете като тях ли? Иска ви се да имате домашно отгледани доматчета, които да красят градината или дома и в същото време да бъдат перфектната добавка към менюто?

Може би си мислите, че това е твърде трудна задача, за да се справите с нея. Може и да сте прави, но като всяко нещо и това растение има своите тайни. Научите ли ги, отглеждането му ще бъде много по-лесно, отколкото си мислите.

В случай, че не разполагате с градина или двор, тъй като живеете в големия град, съвсем нормално е да смятате, че тази мисия е непосилна за вас и няма как да се справите с помощта само на един балкон и няколко саксии, макар и големи. Както се казва обаче, няма невъзможни неща (поне на теория).

Можем ли да отглеждаме домат в домашни условия

1. Подходящото пространство

Не само мястото (вероятно на терасата), но и саксиите трябва да бъдат правилните за целта. Съдът е много важен поради различни причини, които могат да окажат влияние на реколтата ви. От нея често зависи и колко ще бъде продукцията в края на отглеждането ѝ.

Независимо какво сте мислили досега малкото пространство също може да бъде подходящо за тези цели и да има чаканите резултати, разбира се след правилно отглеждане.

Добре е да използвате сравнително и възможно по-големи саксии. Това е изключително важно. Дълбочината ѝ трябва да бъде поне около 50 см. Диаметърът също може да се ориентира около тези размери. Причината за нуждата от това пространство е, че коренната система на доматите ще има нужда от известно пространство, за да се развие на максимум.

2. Материала на саксиите

Може да бъде от пластмаса, тъй като ще ги пренасяте доста по-лесно. Могат да бъдат намерени във всички специализирани градинарски магазини на разумни цени.

От друга страна, по-старите глинени съдове биха били доста по-тежки за предвидените цели. Не забравяйте да осигурите и чинийка под саксията, тъй като тя ще бъде нужда за събиране на отцедилата се вода.

3. Дренаж на почвата

Трябва да има осигурен дренаж в саксията за вашите бъдещи градинарски постижения. От него зависи категорично това дали ще имате ползотворна реколта и каква ще бъде тя.

Това означава, че на дъното на саксията трябва да има осигурени дупки, които да помагат в оттичането на излишната вода при поливането. Така почвата ще бъде не залята във вода, а просто оптимално поддържана влажна.

4. Почвата

Това го знае всяко хлапе, нали така? Няма как да отглеждате подобни култури, без наличието на правилната почва, в която те да растат. Ако не разбирате нищо от това, можете да се допитате до съвета на специалистите в градинарските магазини. Те ще знаят към кой вид да ви насочат и колко количество ще ви бъде нужно.

Добър съвет е да не смятате, че тази, която е в двора отвън или градината е подходяща. С нея може да пренесете и вредители, болести и други неприятности, които биха могли да навредят на реколтата, която планирате да прибирате богато.

В повечето случаи, най-ефективните смеси са тези, направени от 60% кокосови фибри и 40% био хумус. Комбинациите могат и да варират разбира се.

5. Засаждането

След като вече сте си осигурили семената или готови покълнали растения е време да ги засадите в предварително подготвените им за целта саксии. Напълнете съда до 1/3 от обема с почвената смес, след което сложете покълналите растения. Добавете още смес, като се стремите да покриете основата на малкото коренче.

Леко и внимателно трябва да притиснете почвата около него, за да го уплътни добре и да бъде стабилно.

6. Водата

Поливането е един от най-важните фактори, които трябва да бъдат налице за добра реколта, независимо колко малка или голяма е тя. Водата е живителната сила, която в комбинация с почвата и вашите грижи ще помогне на малките плодчета да станат годни за консумация. Първото поливане трябва да бъде доста сериозно, за да се постигне добра влажност.

Имайте предвид, че не трябва да мокрите листата и стеблата на растението, както и неговата основа. В последствие добавете вода към почвената смес, като следите влажността ѝ. Причината е, че е възможно да не се налага да поливате растението всеки един ден.

7. Проверка за влажност

Можете да правите това само с опипване с пръста, около корена на растението. Забележете, че е много важно тя да бъде винаги леко влажна. Прекомерното поливане също не е желателно, тъй като така можете да „удавите“ все още беззащитните и слаби корени.

8. Стабилност на стеблата

Рано или късно, ако се грижите правилно за растенията и те растат по план, ще се наложи да им помогнете с колчета. Те ще бъдат начина да стабилизирате стъблото и да му помогнете да не се счупи от собствената си тежест.

Тази опора ще осигури на младото доматче добра и здрава основа, по която листата му да се водят и растат по правилен начин.

9. Тор и наторяване

Да, понякога такова е нужно и няма нищо лошо в това, стига да сте проверили добре източниците си на подобни продукти. След като са изминали два месеца от засаждането, вече можете да използвате тор. В повечето случаи, тя помага да постигнете много по-добра и богата реколта.

Подобни продукти можете да закупите от специализираните магазини, като изрично конкретизирайте за какъв тип растителна култура ви е нужна тя.

Следете инструкциите, които често са описани на опаковката и едва ли бихте допуснали нежелани грешки.

10. Готовата продукция

Това е моментът, за който всеки млад градинар мечтае и очаква с нетърпение още от деня, в който е засадил семенцата или младите корени. Имайте предвид, че доматите растат сравнително бавно и трябва да бъдете търпеливи.

Ако ги дарите обаче с цялото си внимание и грижа, те ще ви се отблагодарят подобаващо. Възможно е някои от тях да не узреят напълно на своите клони. Ако забележите такива и във вашата саксия, добра идея е да ги отстраните и съхранявате на хладно място, където да се доразвият.

Така в края на сезона ще имате богата реколта от първите си домати, гледани в домашни условия. Дори да не бъдат сериозни количества, те ще са вашата гордост и ще ви вдъхнат самочувствие, че можете да се справите дори с градина, пълна с тях.

Препоръчваме ви: