Топ 7 необичайни приложения на тиксото

Топдом - почистване, обувки, правила

Няма да ви разказваме защо ви е необходима лепящата лента, директното ѝ предназначение е известно. А на тези нестандартни приложения на тиксото следва да се обърне внимание, със сигурност повечето от тях ще ви допаднат. Ето какво можем да направим с негова помощ.

1. Почистване на дрехи и обувки

Ако под ръка нямате с какво да почистите дрехи или обувки, то можете да го направите с обикновено тиксо. Лепящата лента за броени секунди ще събере от велур, трикотаж и други тъкани, косми и други фини замърсявания.

2. Закрепване на вратовръзка

Ако долната част на вратовръзката изглежда през цялото време из под горната, закрепете с нейна помощ двустранно тиксо. Налепете няколко парчета лента от обратната страна на вратовръзката и фиксирайте тънкия край.

3. Рисуване на стрелки

Използвайте тиксо за създаване на равни и ясни стрелки на клепача. Нанесете няколко отрязъка на кожата, така ще се получи своеобразен шаблон с избраната форма и дължина.

Запълнете празната повърхност с очна линия, изчакайте няколко минути, за да изсъхне средството и свалете лепкащата лента.

4. Направете шаблон

Тиксото е нещо незаменимо в домашното творчество. Създавайки шаблон с помощта на залепваща лента, можете да се нанесете на повърхността всякакви модели с форми и размери.

Бъдете сигурни – рисунъкът ще се получи ясен, тъй като лентата плътно прилепва към повърхността, изключвайки попадането на боя под нея.

5. Пренасяне на рисунък

За да пренесете модел от хартия на стъклена повърхност, за начало ще ви е необходимо да изрежете част от рисунъка, с който ще работите, и ще го залепите с прозрачно тиксо.

Следете за затова под залепващата лента да се остават мехурчета с въздух, в противен случай рисунъкът ще се получи неясен.

Сега сложете заготовката в съд с вода за 5-10 минути. Когато хартията се размекне, свалете лепилото от нея. Необходимо е напълно да се отстрани – от това зависи видът на финалния рисунък.

В крайна сметка трябва да ви остане лепенка от тикса с пренесен на неговата повърхност модел. Използвайте за декориране на стъклени съдове или плочки.

6. Събиране на счупено стъкло

Големите парчета от счупен стъклен съд може да се събере с ръце или с четка, но какво трябва да се направи с малки частици, незабележими за окото? Изход има. Навийте тиксо на кухненска ръкохватка, удобно е да се държи с ръка и така можете да почиствате повърхности в кухнята.

7. Направете красив букет

Ако гърлото на вазата е значително по-широко от букета, създаването на красива цветна композиция едва ли ще е възможно. Но има изход, направете решетка от тънки линии залепваща лента на гърлото на вазата. Тогава за всяко цвете ще има отвор и букетът ще изглежда като едно цяло.

Препоръчваме ви: