Неприятни миризми в хладилната камера – как да се избавим

Топдом - неприятна миризма, камера, опасност

Хладилната камера е незаменим помощник за съхранение на продукти за приготвяне в по-късен етап. Но при продължително съхранение в камерата за замразяване на продукти често се появява упорита неприятна миризма. Как да се избавим от миризмата в хладилната камера и какви мерки да вземем за тази цел?

Профилактика на поява на миризма в хладилната камера

Предвид, че в камерата се поддържа достатъчно ниска температура, развалянето на продукти в нея е на практика изключено. Ако разбира се, не е имало продължително спиране на електричеството.

Затова най-често миризма се появява заради неправилно и нехерметично съхранение на продукти, особено на такива, които имат своя специфична, достатъчно силна и не особено приятна миризма – чесън, риба, чушки, зеле и т.н.

Най-лошото е, когато тази миризма се поеме и от всички останали замразени продукти, дори напълно неутрални за обонянието. За предотвратяване появата на миризма в хладилната камера, е необходимо спазване на мерки за безопасност.

  • Опаковайте продуктите за съхранение в специални пластмасови контейнери с плътно затварящи се капаци, или пакети от целофан, предназначени именно за замразяване на храна. Тези опаковъчни материали са произведени по такъв начин, че максимално предпазват съдържимото на битовия прибор от проникване и разпространение на неприятни миризми.
  • По-често размразявайте и мийте хладилната камера, защото в бързината все ще забравите добре да затворите и да опаковате остатъците от храна в използвания контейнер. И така миризмата неизменно ще проникне във вътрешното пространство на камерата. Освен това при отваряне на вратата в камерата попадат аромати от помещението, които се смесват с миризма на замразени продукти.
  • Въпреки че срокът на съхранение на продуктите в камерата е доста дълъг, старайте се да ги използвате в рамките на 3-4 месеца, не съхранявайте храната дълго време.
  • Профилактично след миене преди поредно замразяване използвайте за вътрешното пространство различни ароматизатори за въздух и средства за поглъщане на неприятни миризми.

Как да се справим с неприятните миризми от хладилника?

Ако неприятна миризма в хладилника все пак се появи, то за нейното отстраняване е необходимо така или иначе размразяване, да извадим и да измием рафтовете, а също и внимателно да забършем стените със следните начини.

Оцет

Воден разтвор на оцет е най-ефективен за отстраняване на странични миризми в битовите уреди. Накиснете кърпа в оцетен разтвор и натъркайте стените на камерата и всички вътрешни части.

Нишадър

Разредете с вода в съотношение 1:1 и натъркайте стените и рафтовете във фризера. Това помага за унищожаване на микробите и за справяне с неприятната миризма.

Сода и сол

Много ефективни са за справяне с ненужните аромати в хладилника силни разтвори на сода бикарбонат или трапезна сол.

Препоръчваме ви: