Как да почистим алуминий от котлен камък и тъмни петна

Топдом - алуминий, почистване, правила

Изделията от алуминий под действието на външни фактори имат свойството да потъмняват. Този метал е достатъчно здрав, но е доста лек, а това означава, че при почистване трябва да се внимава.

Алуминиевите тенджери, чайници, тигани, лъжици, вилици, а също и мивка бързо се замърсяват, затова всяка домакиня трябва да знае с какво да почиства алуминий от замърсявания, котлен камък и следи от корозия.

Как правилно да мием и почистваме съдове от алуминий?

Сред разновидностите на кухненските съдове много домакини предпочитат именно алуминиевите съдове.

Този избор може лесно да се обясни – тенджерите и тиганите от алуминий се нагряват доста бързо и равномерно, устойчиви са на износване. Освен това са много леки, което ги прави удобни за използване.

Забелязвали ли сте колко красиво блестят алуминиевите съдове? Това е още едно положително свойство на кухненските съдове от този метал.

Но с времето блясъкът се губи, материалът се покрива с мръсен слой и мазнина. За да върнат предишния вид на любимата тенджера или тиган, жените обикновено средство за миене на съдове.

Положителни резултати обаче се постигат рядко

Съществуват някои прости и достъпни методи, с помощта на които лесно може да се почисти алуминий от образувалите се по него петна.

Когато пристъпваме към миене на кухненски съдове от алуминий, то трябва да сме наясно със следните важни правила:

  • Мият се само изстинали тенджери и тигани. Ако пуснем горещ алуминий във вода, е възможно съдът да се деформира;
  • Ако видите вътре в тенджерата остатъци от обгорели продукти, залейте ги с топла вода с добавяне на миещо средство за съдове, оставете за час или повече. След накисване прегорелите остатъци лесно ще се отстранят.
  • Предпочита се ръчното миене на алуминиеви кухненски съдове, тъй като горещата вода при използване на миялна машина може да доведе до деформация на съда.
  • Не се препоръчва почистване на тенджери, тигани и чайници от алуминий със съдържащи киселини средства. С подобен метод на почистване на повърхността на материала е възможно да се появят тъмни следи. Освен това, подобни средства лишават алуминия от привлекателен блясък.
  • По алуминиевите повърхности лесно се образуват следи от четки и гъби с метална основа. Не използвайте подобни приспособления за почистване на алуминиеви съдове, тъй като така ще влошите тяхното състояния.

За почистване на алуминий могат да се използват специални химически, щадящи средства или да потърсим сред народните методи на опитните домакини.

Най-ефективни средства за почистване на алуминиеви съдове от котлен камък, замърсявания и тъмни петна

Ако от вътрешна страна на тенджера са се образували тъмни петна, те могат да се премахнат с помощта на кисело мляко или марина от кисели краставички.

Препоръчваме ви: