Как да отстраним дъвка, залепила се на дрехите

Топдом - дъвка, премахване, дреха

Неприятно е дъвка да се залепила на някоя любима наша дреха. Възможно е случайно да седнете на нея на обществено място или да я настъпите на тротоара. Опитът да отлепим дъвката с ръце завършва неуспешно.

Какво да правим и как да почистим дъвка от дрехите? Отговорът на този въпрос е лесен, ако прочетете тази статия и съответно ще научите как да отлепите дъвка от дреха.

Горещ метод

Тези методи не са подходящи за всички видове тъкани. Начините с вряла вода могат да се използват само за памучни, дънкови и други тъкани, устойчиви на висока температура.

  1. Премахването на дъвка от дреха е възможно с помощта на ютия – положете на обработеното място хартия, картон или марля. Температурата следва да се настрои на минималната. Под действието на топлината дъвката ще се размекне и лесно ще се отстрани. Остатъците премахнете с тъп нож.
  2. Положете само частта от дрехата, на която е попаднала дъвката във вряла вода, и оставете за известно време. Когато водата изстине, извадете дрехата и отстранете дъвката с нож.
  3. Ако нямате време и просто не желаете да чакате – под струя гореща вода отделете дъвката от дрехата с почистваща четка за зъби.
  4. За размекване на дъвката може да помогне сешоар – дрехата трябва да се подържи под струя горещ въздух, а след това да се приложи картон към нея и дъвката да прилепне. Остатъците отстранете със спирт.

Всички изброени методи са подходящи за премахване на дъвка от джинси. Този модел дреха и много разпространен, почти всеки го има в гардероба си, затова е голям риска човек да седне върху дъвка, когато е с джинси. Добрата новина е, че дънковият материал добре понася горещата вода и няма да се увреди при използване на гореизброените методи.

Студен метод

Студеният метод се състои в замразяване на дъвката, вследствие на което се втвърдява и лесно се отстранява от тъканта. За тази цел се използва лед, студена вода, охлаждащ спрей и други средства. Методите със замразяване могат смело да се използват за всеки вид тъкан, това няма да ѝ навреди.

  1. Да се въздейства на дъвката с лед може и локално. За тази цел се взима здрав пакет, пълни се с лед и сол и се полага на мястото на обработка, например, за 5 минути. Солта ще доведе до топене на леда, поради което студената повърхност плътно ще прилепва към дъвката.
  2. Сложете дрехата с дъвката под струя ледена вода, подръжте няколко минути и дъвката лесно ще се отдели с пинсета или с нож;
  3. Нанесете спрей с охлаждащ ефект върху дъвката, след 5 минути почистете дрехата. Предимството на този метод е как може не само да се премахне дъвката, но петното от нея.
Препоръчваме ви: