Топ 5 правила за почистване при алергия

Топдом - алергия, почистване, правила

Алергия е истинска чума на 21 век. Най-много от това заболяване страдат жителите на мегаполиси и причина за това са едновременно няколко фактора. Номер 1, разбира се, е влошеното състояние на околната среда.

Следват неправилно хранене и постоянен стрес. А ако добавим към това и генетична предразположеност, то става още по-тъжно.

Много неприятни моменти на хората, които страдат от алергия, създава почистването: контактът с прах и миещи средства може да предизвика обостряне на заболяването. Как да направим дома максимално чист, комфортен и безопасен, но да не превръщаме почистването в мъчение, се допитахме до специалисти в почистваща компания?

1. У дома задължително трябва да бъде влажно

За това помагат специален датчик за влажност и редовно мокро почистване. Също е препоръчително да се снабдим с прахосмукачка с добър филтър, който да задържа и най-малките частици прах.

Именно те и акарите, които живеят в тях, са основна причина за задълбочаване на алергичните проявления.

Научете се да използвате всичките приставки на прахосмукачката по предназначение – за щори, труднодостъпни места и мебели, прах се натрупва навсякъде, където е възможно.

Основният приоритет при почистване е справяне с прах там, където е възможно. В тази светлина е препоръчително да преразгледаме количеството нефункционални вещи у дома – меки играчки, статуетки, които са като прахоуловители.

2. Заменете обичайните миещи средства с органични и хипоалергенни

Специално внимание обърнете на кухненските повърхности – именно в кухнята е най-висок рискът от образуване на плесени и вредни микроорганизми.

Редовно правете инспекция в хладилника – старайте се да няма залежали продукти. Колкото се може по-често мийте санитарните възли, обръщайте внимание на местата, където може да има гъбички.

Завесата изтривалката в банята също са в рисковата зона. И най-важното – задължително използвайте гумени ръкавици, а още по-добре и защитна маска за носа и устата.

3. Отделно обръщайте внимание на прането

Първо, забравете за обичайните прахове за пране. Ако някой във вашето семейство страда от алергия, то капсулите за пране са вашето всичко.

Колкото се може по-често перете спалното бельо – препоръчителната температура за пране е 90 градуса. Плюс допълнително плакнене.

4. През пролетно-летния период се старайте да не попада прашец вътре

Най-добре не отваряйте прозорците и не създавайте условия за течения. Домът е добре да се проветрява нощем, като на прозорците се слага влажен чаршаф или марля.

Идеално решение за алергичните са специалните битови прибори – овлажнители, въздухопречистватели, климатици. Има модели със специални антиалергенни филтри.

При алергия основно почистване се прави най-малко веднъж седмично

А малките ритуали за чистота, сред които обработка на повърхностите в кухнята и за битовите уреди, е добре да се прави ежедневно.

Препоръчваме ви: