7 стъпки за спокоен и щастлив дом

спокоен дом

В един уютен дом на първо място е спокойствието. Не става дума за тишина или за скука, която да изпълва помещенията. Визираме онова спокойствие, което е нужно, за да се чувстваме наистина отпочинали вкъщи и да се радваме на всеки един момент, прекаран на това място.

Подредеността на жилището води до същата подреденост и лекота в ежедневието и именно това трябва да постигнете, когато се стремите към спокойствието, за което говорим.

За целта предлагаме 7 малки, но важни неща, които можете да практикувате за подреден и щастлив дом

  1. Собствено място

Добре е да имате собствено място „под слънцето“. Вашият дом, независимо колко е малък или голям, може да има специално за вас кътче, в което да се радвате на почивката или работата си.

Ето защо е добре да се запътите в тази насока и да създадете такава позитивна зона, която да ви помага в размишления и почивка;

  1. Не използвайте мръсните гъби за почистване на посудата

Това е един често срещан и упорит навик, който всеки от нас може би има, но на който не обръща особено голямо внимание.

Гъбичките, с които почиствате кухненските съдове и прибори могат да съдържат много микроби, особено след дълга употреба. Ето защо е добре да ги сменяте всяка седмица, в зависимост от честотата на използването им;

  1. Зареждайте се редовно с най-използваните консумативи

Такива са например ролките с тоалетна или кухненска хартия. Те често биват сред най-важните аксесоари на едно домакинство и представляват в същото време онези неща, които се изчерпват най-бързо.

За целта дори може да закупувате по-големи количества от дадения консуматив, като по този начин пестите ежеседмични разходки до местния магазин, както и пари;

  1. Поемете контрол над технологиите

Социални мрежи, електронни пощи, интернет новини и четива. Това са една важна част от ежедневието ни. Казваме важна, тъй като те са успели да завладеят голяма част от времето и интересите ни и в крайна сметка се оказва, че трудно бихме могли да изкараме и един ден без тях.

Мобилният телефон се е превърнал във врата към света, но в същото време може да попречи и на нормалната ни комуникация вкъщи.

Ето защо, когато сте у дома определете конкретно място на вашите електронни мобилни устройства и ги оставете да си „починат“. По този начин и вие ще постигнете вътрешен комфорт и спокойствие.

Друг важен момент е да не държите мобилните си телефони близо до главите си, докато си почивате и спите. Научно доказано е, че това може да повлияе зле на здравето ни.

Вместо да прегръщате цяла нощ устройството, по-добре създайте конкретно място в жилището, където всеки член на семейството да оставя своето, преди да си легне вечер. Може да осигурите и разклонител, в който да се зареждат.

  1. Синхронизирайте плановете си

Ако не живеете сами, а със семейство или с любим човек, времето, прекарано заедно е много ценно. Понякога обаче, работното ежедневие е труден за преодоляване проблем и се оказва, че не успяваме да се порадваме на близките си, колкото ни се иска.

За целта синхронизирайте плановете си. В началото на седмицата можете да обмислите дните и часовете, в които всеки член на дома ви е свободен, за да направите план, чрез който да успеете да се виждате без да бързате.

Направете това свой навик и със сигурност ще постигнете повече спокойствие и щастие у дома.

  1. Украсявайте дома си с цветя

Във всички случаи е по-добре да бъдат живи цветя в саксии. Така едновременно ще имате една приятна грижа, но и помещенията ще придобият много по-жизнерадостен вид.

Това е съвсем лесен начин за облагородяване на дома, който не би ви коствал големи средства и ще ви доведе до положителни резултати.

  1. Намалете употребата на химикали и химически препарати

Това далеч не означава да се лишите от всичко, което ви помага за грижата за чистотата у дома. Въпреки това, можете да опитате да намалите използването на някои от тях и да ги замените с нещо по-натурално и екологично.

Онези почистващи спрей бутилки с неясен произход можете да оставите настрани и да приготвите ваша собствена и здравословна хигиенизираща смес.

Рецептите за подобни смеси за чистене са много, но една от най-универсалните е тази между вода и оцет, както и между водка и оцет.

В равни части те могат да хигиенизират всяка повърхност и да ви спасят от неприятните миризми с добавката на сок от лимон или различни ароматни натурални масла.

Следвайки изброените принципи, вие можете да предотвратите скуката в дома си, като постигнете едно усещане за спокойствие, но и за приповдигнатост.

Тези емоции разбира се, идват и от вас самите, но няма нищо лошо в това да опитате да промените реалността си с малки, но абсолютно положителни средства и добри практики.

Препоръчваме ви: