Почистване на килими и мокети в дом с домашни любимци

Домашните любимци са истинско съкровище в дома и ангажират истинската любов на своите собственици. Тяхното присъствие в дома, обаче е свързано с полагането на по-особена грижа в почистването за перфектната поддръжка на високото ниво на хигиена и чистота.

Това не е голям проблем, а просто изисква използването на някои трикове, които не само ще ви помогнат за пълното почистване на мръсотията, но и ще улеснят и забързат процеса по чистене.

По-долу може да се запознаете с няколко полезни хитрини, които биха ви били изключително полезни при почистването на килими, мокети и други меки настилки от петна и мръсотия от домашни любимци.

Почистване на мокри петна от домашни любимци по килим

Почистването на мокрите петна е една от най-трудните задачи в апартамент с домашни любимци, затова нека ви предложим няколко трика, които може да използвате в този контекст. Може би мислите, че най-добрият начин е бързата реакция и попиване на течността с потупващи движения, с помощта на чиста кърпа или кухненска хартия?

Ако сте пробвали, най-вероятно знаете, че особено след котки, неприятната миризма остава. За да се отървете напълно от биологичния отпадък може да използвате специална машина – екстрактор за течна бъркотия, създаден специално за целта.

В България все още е доста трудно да се открие такъв специален уред, подходящ за домашна употреба. Той работи с помощта на вакуум и отличителното е, че се почиства лесно.

Обикновената прахосмукачка най-вероятно ще ви помогне да изсмучете част от мокрото петно, но след това вътре в нея, по филтрите и другите компоненти ще остане ужасна миризма, с която трудно ще се справите. Също така е по-добре да не използвате уреди, работещи с пара.

Средства за справяне със замърсявания от домашни любимци по килими

За петната с биологичен произход е най-добре да използвате специални разграждащи ензимни препарати. Това средство вече е доста по-достъпно, затова най-добре е да си набавите такъв препарат, ако имате четириног приятел.

Кислородните препарати за петна също са отличен избор в борбата със замърсяванията от домашни любимци и ще ви бъдат верен помощник в тази насока. При вече засъхнали петна е най-добре да се обърнете към експерти, занимаващи се с професионални почистващи услуги.

Трудно би могло да се отървете от засъхналите петна и вече силно внедрената биологична миризма от домашния любимец.За втвърдени отпадъци може да използвате метална шпатула.

Що се отнася до DIY домашните средства за почистване след домашни любимци, по-скоро ви съветваме да избягвате неизпробвани такива, които може да увредят вашите килими и мокети.

Препоръчваме ви: