Как да почистим компютърния екран бързо и безопасно

Как се чисти екрана на компютъра

Хигиената в дома е едно от най-важните неща, на които можете да се радвате, когато си почивате или работите вкъщи. Тя обаче, не се появява просто ей така от нищото.

За да бъде чисто и спретнато в жилището, всеки трябва да полага малки, но редовни грижи в тази насока. Понякога се налагат мащабни почиствания, понякога малки и детайлни такива. Един от най-често замърсяваните предмети е компютърният екран  и всичко подобни дисплеи на електронни устройства.

Тази тяхна част е достатъчно важна, но и в същото време доста нежна за третиране със стандартни методи. Към нея винаги трябва да се отнасяме с огромна доза внимание, като се стараем да използваме неагресивни почистващи средства, комбинирани с внимателни механични движения.

Ако вие сте до такава степен фенове на компютърните игри, гледането на филми, интернет пространството или просто се нуждаете от това устройство заради лични задължения и работа, то със сигурност сте се изправяли пред проблема с хигиената.

Зацапана клавиатура и екран с малки петънца са честа гледка за тези от вас, които са редовно пред електронното устройство. В случай, че сте от хората, които не биха търпели подобна немарливост на личните си вещи, предлагаме да се обърнете към някои интересни методи за справяне с подобни неприятности.

Какво ви трябва, за да почистите компютърния екран до перфектно състояние

  • Мек препарат, закупен от специализиран магазин;
  • Мека кърпа. За предпочитане е такава от микрофибър;
  • Специални влажни хартиени кърпички. Можете да ги откриете в търговската мрежа и по-точно в магазините, предлагащи консумативи за поддръжка на компютри и техните компоненти;

Как да започнете

1. Сухото почистване

На първо място трябва да направите едно абсолютно важно нещо, което много хора забравят преди почистващите дейности – да изключите монитора от режим на работа или цялото устройство. Така можете да почистите добре и клавиатурата, тъй като често тя също събира нежелани замърсявания.

За целта използвайте мека кърпа, с която да премахнете на първо място праха, насъбрал се в малките детайли, както и в основните плоски елементи.

Правете го със съвсем внимателни кръгови движения. В този момент е абсолютно важно да не прилагате твърде силен натиск, тъй като все пак говорим за устройство, което би могло да се повреди под механична сила.

Когато сте на етап монитор, старайте се да бъдете още по-нежни, тъй като понякога прахът съдържа абразивни частици, които могат да повредят и надраскат гладките повърхности. За по-бързи резултати, използвайте по-голяма кърпа, за да успеете с няколко движения да въведете ред. Така няма да има останали ивици или следи от забърсването.

Както казахме, микрофибърният материал е перфектен за тази цел. Може да бъде заместен и с парче текстил или непотребна дреха, която трябва да бъде задължително памучна и мека.

2. Препаратите

След като сте отстранили праха, можете да се насочите към употребата на специални за целта препарати. Задължително трябва да бъдат предназначени за хигиенизирането на подобни плоскости и детайли на компютърни устройства.

Когато сте избрали почистващия препарат, трябва задължително да го напръскате първо върху кърпата, с която ще използвате. Избягвайте директното пръскане върху екрана.

Така намалявате всякакви шансове част от влагата да се стече и да стигне до вътрешните части на устройството. Чистете с внимателни кръгови движения отново.

Ако забележите, че някои петна се отстраняват много по-трудно, не използвайте повече сила от нужното. Просто повторете процедурата с препарат. Следите от влагата, премахнете с мека суха кърпа.

3. Подсушаването

Не забравяйте за него. Дори да има съвсем малко ивици влага, които се забелязват по повърхността, трябва да ги отстраните със суха кърпа, тъй като по тях може да се събере прах, преди да са изсъхнали от само себе си. В никакъв случай не използвайте нагряващи устройства, като сешоар например.

Съществуват редица варианти да приготвите и сами почистващ разтвор. Сред тях е този с дестилирана вода, смесена с малко почистващ разтвор. Методът включва отново мека кърпа, а процедурата е като описаната по-горе. В случай, че не сте сигурни в препаратите, с които разполагате у дома си обаче, със сигурност е по-добре да не рискувате.

Употребата на специални готови варианти на средства за почистване на компютърния екран, е възможно най-добрата и безопасна идея, за да сте сигурни, че правите всичко за вашето устройство. Купувайте този тип продукти задължително от специализирани магазини, където да получите конкретен съвет за начина на употреба и възможните ефекти от това.

В някои случаи, дори можете да се оборудвате с комплекти, които съдържат всичко нужно, за да поддържате чистота на този личен аксесоар и ценно устройство, което забавлява в свободното време и помага в работата ви.

Препоръчваме ви: