Топ 7 начина как да премахнем лепило от етикет

Топдом - лепило, премахване, въздействие

Ако дори след многобройни опити да измиете следите от етикета, съдовете, които сте закупили наскоро все още лепнат – обърнете внимание на тези средства.

1. Калцинирана сода

Накиснете съда в горещ разтвор калцинирана сода – например 1 чаша от содата на 1.5-2 литра вода, за 40-60 минути.

От време на време проветрявайте, дали парченцата лепило не са започнали свободно да се отлепват от повърхността.

Веднага щом това се случи, опитайте да премахнете следите, да изтъркате с пръсти, с гъба или с парченца бинт.

2. Краве масло

Мазнините, съдържащи се в маслото, разграждат остатъците от лепило, помагайки за почистване на съда от стъкло или от керамика.

Нанесете дебел слой масло върху етикета и оставете така за час. След изтичането на това време стикерът трябва лесно да се отлепи от повърхността, без да оставя следи.

3. Лепило

Как да го направим по-течно и по-лесно за отстраняване? Разбира се, трябва да го загреем. Пуснете сешоара на най-висока температура, притиснете към повърхността и подръжте в продължение на 30 секунди.

Лепилото с остатъците от етикет лесно се отмива от повърхността. При необходимост процедурата може да се повтори още веднъж.

4. Училищен ластик

Ако сте успели напълно да се избавите от хартиения етикет, но от лепкавите следи не успявате да изчистите съдовете, опитайте да ги изтъркате с помощта на училищен ластик. И колкото по-твърд е толкова, толкова по-добре.

5. Спирт и всичко, което съдържа

Използвайте всякакви съдържащи спирт течности, които имате под ръка – водка, дезинфекциращи разтвори, дори течност за сваляне на лак. Всички те разрушават структурата на лепилото, като го лишават от лепкави свойства.

Добре накиснете салфетка със спирт и я положете към замърсена повърхност за час два. След това натъркайте съда с гъба и я измийте с вода с течно миещо средство.

6. Сода за хляб + кокосово масло

Тази комбинация от вещества помага за справяне с най-устойчивите следи от етикети. Кокосовото масло буквално поема остатъците от хартия и размекнало се лепило, докато пастата от сода леко почиства повърхността.

Смесете сода за хляб до консистенция на каша. Нанесете на лепкавите места, изчакайте 30-40 минути. Натъркайте съда с мокър парцал и изплакнете с чиста вода.

7. Майонеза

Майонезата е наистина много полезна в домакинството. Така много домакини отдавна използват сос за премахване на упорити следи от етикети от съдовете.

Нанесете дебел слой майонеза на замърсена повърхност, оставете за известно време и след това изтрийте остатъците от лепило.

8. Острие на бръснач

Ако следите от лепило не могат да се отстранят, опитайте да ги отстраните ръчно с помощта на тънък бръснач. Разположете острието под ъгъл, меко срежете замърсяванията слой по слой.

Препоръчваме ви: