Как и с какво да почистваме смартфона

Топдом - телефон, почистване, правила

Мобилният телефон е един от най-мръсните предмети у дома. И това не е голословно твърдение – при изследване на смартфони освен обикновен прах и мръсотия учените откриват на корпуса следи от паразити, фекални бактерии и дори опасни за живота микроби. Сериозна причина да почистим телефона точно сега – а ние ще разкажем и как правилно да го направите това.

Въпреки разпространеното мнение средствата за миене на стъкла и мокрите кърпички за почистване на смартфони е нежелателно да се използват.

В състава на битовата химия често попадат доста агресивни вещества, които могат да съсипят дисплея от течен кристал, а при проникване вътре да разрушат и устройството.

Също не трябва да се използва сешоар за продухване на смартфона, да се обработва с нишадър, кислородна вода, разтворители, хлорна вар и абразиви, сред които и хранителна сода.

За почистване и дезинфекция на смартфона е необходима:

 • Дестилирана вода;
 • 70%-ов изопропилов спирт;
 • Пулверизатор;
 • Кърпа от микрофибър за оптиката;
 • Клечки за уши;
 • Клечки за зъби;

При почистване на телефона се постарайте да не го мокрите силно.

Повечето производители нанасят на корпуса и на екрана на смартфона специално хидрофилно покритие, което предпазва устройството от кожен себум и други замърсявания. Силното триене и излишната влага може да го разруши.

Как да почистим смартфона?

 1. Извадете от телефона всички аксесоари и изключете устройството;
 2. Свалете защитният калъф – почиства се отделно;
 3. Налейте в малък пулверизатор дестилирана вода и 70%-изопропилов спирт в съотношение 1:1. Важно е да се използва именно дестилат, тъй като обикновената течаща вода може да съдържа микроскопични частици минерали, които могат да надраскат екрана на телефона;
 4. Нанесете разтвора на пулверизатор на микрофибърната кърпа – така че трябва да бъде съвсем леко влажна. Течността не трябва да се разпръсква на екрана на телефона;
 5. Леко натрийте всички участъци на устройството от двете страни;
 6. За почистване на детайли като обектив на фотокамера, портове за аксесоари или бутони, използвайте клечки за уши. Трохите и други замърсявания в корпуса се отстраняват с клечките за зъби.
 7. Оставете телефона да изсъхне не по-малко от 15 минути.

Тази процедура е необходимо да се провери минимум веднъж седмично.

Как да почистим калъфа или кейса?

Заедно с телефона е необходимо да се почистят и всички аксесоари, в противен случай дезинфекцията губи смисъл. Видът на обработка на калъфа зависи от типа материал, от който е направен.

Най-лесно се почистват кейсовете от силикон, могат да се сложат и в топла вода с добавяне на течност за съдове.

За отстраняване на силни замърсявания се използва мек парцал. След това се подсушават със суха кърпа и се оставят да съхнат.

Препоръчваме ви: