Какво НЕ трябва да мием и изливаме в мивката

Топдом - мивки, миене, забрани

Тези 8 типа замърсявания са истински кошмар за всяка мивка. Ако все още миете тези неща в мивка е най-добре да спрете, докато е време.

1. Маска за лице

В никакъв случай в мивката не трябва да се мият козметични средства на основата на глина. Нейните частици се отлагат по тръбите, формирайки твърди и трудни за почистване отлагания.

С времето парчетата глина запушват каналите толкова, че спасяването на мивката ще е възможно само при пълна замяна на сифона и на тръбите.

Преди да пристъпим към изплакване на маската за лице с вода, основната част от нея трябва да се премахне с вода. След това не я перете, а я изхвърлете направо на боклука.

2. Масло и мазнини

А също и цялата козметика, направена на тяхната основа. Представете си канализационната система – това са кръвоносни съдове. Колкото повече са пълни с мазнини, толкова по-голяма е вероятността от запушване.

3. Коса

Ако досега не сте сложили цедки по каналите, спешно отидете за тях в магазина. Попадайки в канала косата се заплита, образуват се топки, които трудно се придвижват по канализационните тръби.

Впоследствие на тях се отлага сапун и мръсотия, а това неизбежно води до запушване на системата.

4. Боя

Правите козметичен ремонт? Не изсипвайте остатъкът от боя в канализацията. Най-малкото – това е опасно за околната среда. Освен това е възможно да си навлечете гнева на съседите, ако се стигне до запушване на цялата канализация

Излейте остатъците от боята в твърд съд и го занесете в пункт за строителни отпадъци. Ако в такъв няма във вашия град, можете да я дарите на църква, детска градина, навярно там ще свърши работа.

5. Утайки от кафе

Сега да поговорим за кухненската мивка. Това е едва ли не най-замърсеното място в кухнята. И това съвсем не е изненадващо, тъй като в канала на мивката попада едва ли не всичко – например, утайки от кафе.

Но утайката от кафе не трябва да се изсипва там, тъй като може да се сравни с пясък. Частиците не преминават по канализацията заедно с водата, а се отлагат по стените на сифона и на тръбите, на практика завинаги.

6. Вряла вода

Пазете канализационната система, особено в случай че всички тръби у дома са ПВЦ. Никога не изливайте в мивката течност с температура над 60 градуса. Това може да доведе до увреждане пластмасата и възможен пробив в канализацията.

7. Остатъци от храна

Това е очевидно, но в някои семейства продължава да игнорират това правило. Старайте се максимално да почистите чиниите от остатъците храна преди миене.

Това е особено важно по отношение на зърнените и тестените изделия. Смесвайки се с вода частиците храна започват да се надуват, като запушват лумена на тръбите.

Препоръчваме ви: