Пелени за многократна употреба – как да се перат правилно

Топдом - пелени, многократна употреба, опасност

В избора на средство за грижа за детето в ранна възраст съвременните родители се уповават на препоръки на приятели и близки, собствени предпочитания, а също и удобство, екологичност и безопасност.

Много майки все по-често предпочитат не пелените за еднократна употреба, които често предизвикват алергия и невинаги са удобни, а също са скъпи, в полза на тези за многократна употреба.

Под пелени за многократна употреба се разбират изделия от тъкани, които могат да се перат след замърсяване с урина или с фекалии.

Но за да служат тези изделия тези изделия дълго и да бъдат безопасни е важно да се перат правилно.

Изпражненията са хранителна среда за патогенни бактерии, затова е важно внимателно пелените да се почистят от изпражнения и урината на детето.

Какво препоръчват експерти, какви нюанси има при прането за пелени за многократна употреба?

Предварително пране – НЕ на опасните бактерии

Прането на детски пелени е многостепенен процес.

Важен етап е предварителната обработка на гънките и на самите гащички.

Необходимо е да се използва отделен кош единствено за съхранение на замърсени пелени. И могат да се накисват именно в него.

Ако детето е единствено на кърма, то е малко вероятно в памперса да има твърде много твърди фекалии, които да е необходимо предварително да се отмиват в тоалетната.

Но ако вече е на захранване, тогава в пелените ще има определен обем твърди фекалии. Преди да се перат пелените, задължително трябва да се отмият плътните фекалии в тоалетната.

Могат да се използват струя душ или струя вода за отстраняване остатъците от фекалии. След това се накисват в хладка вода за около 10 минути.

Това помага за отстраняване на останалите твърди частици, прилепнали към тъканите, и за справяне с неприятната миризма, която се носи от пелената.

Не е необходимо да се трупат много пелени за пране. Това е хранителна среда за патогенни бактерии. Необходимо е измиването на тъкан няколко пъти, за да се уверим, че е напълно изчистена.

Преди пране с миещи средства е необходимо пелените да се изплакнат с чиста вода. Веднага щом се освободят от фекално замърсяване, вече могат да се перат на ръка или в пералня.

Машинно пране – облекчаване на живота на младата майка

Много майки предпочитат машинно пране. Необходимо е само пелените в пералнята, да се сложи детско почистващо миещо средство. Майката трябва да разбира, че е най-добре пелените да се перат отделно от други дрехи.

Веднага щом прането приключи, изделията се окачват на сушилня, а след това се гладят за унищожаване на всякакви бактерии.

Майките трябва да помнят, че не трябва да перат на висока температура – над 40 градуса. Това може да повлияе на качеството на памука, който се използва за многократни пелени.

Препоръчваме ви: