Отпушване на канали и сифони – най-лесните начини

Отпушване на канали и сифони

Поддръжката на дома категорично не е от най-лесните задачи в ежедневието ни. Това важи с пълна сила, когато става дума за грижата за каналите, сифоните, мивката, душа и всички онези части от водопроводната системата на жилището ни.

Там често се натъкваме на неприятности, които искаме или не, могат да провалят деня ни. Във всички случаи обаче съществуват начини, чрез които да предотвратите този тип неприятности и да се погрижите за приятната атмосфера у дома, без да се налага да се свързвате със специалисти.

Запушеният канал или сифон е един често срещан проблем. Това е често срещана ситуация за много семейства, особено ако сградата, в която живеят те не е от най-нов тип. В подобни случаи цялата ВиК система може да създава неприятности на обитателите на апартаментите и по този начин да нарушава нормалното пребиваване там.

Как да отпушим канал или сифон в банята

1. Подръчните средства

Има съставки, които можем да открием в кухнята на собственото си жилище по всяко едно време и с тяхна помощ да се справим с подобна неприятност.

Нужни са ви малко сода, оцет и сол. Като за начало мивката трябва да бъде напълно суха, както и канала, доколкото е възможно. Изсипете чаша сода (или колкото е нужно), за да се напълни половината от пространството преди запушването.

След това направете същото нещо със същото количество сол. Залейте с оцет и оставете да подейства около 10 минути. Методът действа при по-леки случаи, когато запушването не е твърде сериозно.

2. Решаване на проблема със сода и оцет

Процедурата е подобна на тази със солта, но в случая тя липсва. Изсипете содата в канала, след което допълнете с оцет и веднага запушете отвора с чиния или капак на тенджера, за да се уплътни добре. Причината е реакцията между двете съставки създава кипене.

Оставете така около 30 минути, през които не използвайте мивката и не повдигайте похлупака. След това залейте с 2-3 литра вряща вода, като оставите струя топла вода от чешмата около 2-3 минути.

3. Нестандартния начин

Кока кола-та е едно от по-странните средства, които могат да ви окажат помощ при подобни ВиК проблеми. Газираната напитка на практика има супер силите да се справи с не особено сериозни запушвания на каналите. Може би не е най-полезният и природосъобразен начин, но все пак действа.

Начинът на използване е лесен. Просто изсипете дадено количество през сифона и оставете да подейства през нощта. На следващия ден би трябвало да има положителни резултати.

4. Доброто старо бутало за отпушване

Всеки е виждал това прочуто устройство, което макар и с опростен вид върши чудесна работа в някои случаи на запушен канал или сифон. Надеждният инструмент решава битовите проблеми от това естество за нула време и се оказа незаменим домашен помощник, когато всички други методи са се провалили.

Неговите умения дори помагат при запушена тоалетна. Единственото, което трябва да направите е да упражните няколко силни движения, които да създадат вакуум и съответно налягане, което да освободи запушения ВиК елемент.

5. Сапунена вода

Това е метод, който изисква повече време и не е дотолкова „спартански“, както другите, описани до този момент. За целта разтворете 1 литър течен сапун, веро или друг миещ препарат в 3 литра гореща вода, след което излейте течността в проблемната отходна част на системата. Оставете да подейства една нощ.

Свойствата на препарата и хлъзгавото му характеристика могат да се справят с натрупалите се наслоявания. На следващия ден изсипете обилно количество вряща вода, която да отмие останките.

Всички тези методи можете да практикувате на определени етапи от време. Идеалната цел е да прочиствате тези пространства достатъчно често, за да не се случват нежелани затапвания. Така ще се грижите достатъчно ефективно и за хигиената на отходните части на ВиК инсталацията вкъщи, за да не се ядосвате с ненужни проблеми и допълнителни разходи.

Препоръчваме ви: