Мухъл във ваната – топ 5 най-ефективни средства

Топдом - мухъл във ваната, почистване, правила

Често мухълът във ваната разваля целия вид на банята и модерните плочки, и красивият дизайн не може да спаси положението. Освен че не гледа красиво, плесените са опасни за здравето на възрастни и деца, затова борбата с тях е задължителна.

Защо е вреден мухълът в банята?

До размножаването на плесените води повишената влажност в стаята и недостатъкът на проветряване.

Миниатюрните спори на мухъла присъстват във въздуха, озовали се в благоприятна среда, започват усилено да се размножават. Черните петна, които образуват, се отразяват неблагоприятно не само на жилището:

  • Разрушават се строителните материали, което може да се последва от разрушаване на конструкцията;
  • Съсипва се външният вид на ремонтираната баня;

Освен това спорите на плесените чрез дихателните пътища лесно проникват в организма.

Мухъл по стените на ваната

За да унищожим спорите на плесените по повърхностите, първо трябва да отстраним почернелият повърхностен слой.

Участъкът трябва да се подсуши със сешоар, след това се обработва с антисептично средство. Приготвянето е лесно и може да се постигне с подръчни средства. Как все пак да отстраним мухълът в банята?

  1. Отлично средство за отстраняване на колонии във ваната е трапезен оцет. Безопасен е за здравето, макар след използване в банята остава специфична миризма, която бързо изветрява. За отстраняване на плесени оцетът се нанася с помощта на пулверизатор, оставя се до изсъхване. След час се изплаква с чиста вода. С профилактична цел се препоръчва проблемните места, където най-често се появяват, да се пръскат с оцетен разтвор.
  2. Син камък добре се справя с плесените по стените не само на ваната, но и в цялата баня. Лесен за използване, но токсичен, необходимо е да се работи с маска и ръкавици. Разтворът се нанася на стените с четка и се оставя за 4-5 часа. След това повърхността на ваната се изплаква, подсушава, банята трябва да се проветри.
  3. Често за унищожаване на плесени се използва нишадър. За тази цел се смесва с вода в еднакви количества и се пръска с пулверизатор на засегнатата повърхност. След няколко часа сместа се отмива. Средството е със силна миризма, затова при боравене с нишадър е най-добре да се използва маска.

Кислородна вода

В домашната аптечка можем да открием средство, което ефективно се справя с мухъла.

Притежава антибактериални свойства, няма миризма и цвят, превъзходно се справя с унищожаването на колониите плесени.

С него обаче може не могат да се почистват акрилови вани, тъй като нарушава тяхната повърхност.

По-подходящ е за плочки, гумени и пластмасови повърхности. Приложението му е лесно с пулверизатор се пръска по стените.

Препоръчваме ви: