Как да почистим мастило от тапети – ефективни начини

Топдом - почистване, тапети, правила

Малките деца често обичат да рисуват, и красивите ярки тапети ги привличат много повече, отколкото лист хартия в албума.

Ако имате малчугани вкъщи или деца често ви идват на гости, то проблемът с какво да с почистването на тапети става актуален.

Правилно и доста оригинално решение за находчиви родители може да стане създаването на специална област за рисуване на стената.

Но когато това е невъзможно или детето не желае за ограничаване на творчеството с никакви рамки, не е необходимо всеки път да се направи ремонт.

Да ви подскажем ефективни и бюджетни начини за отстраняване на следи от химикал, флумастер от тапетите.

Колкото по-бързо да започнем почистване, толкова по-лесно да се справите

Всеки родител, който поне веднъж се е питал да почистят следите на детското творчество от тапетите – най-лесно се почиства мастилото, докато е прясно.

Засъхналата паста от химикала попива в материала, и тогава да се почисти, без да се увредят тапетите, е на практика невъзможно.

Ефективността на взетите мерки зависи и от мащаба на творчеството – ако рисунката е голяма, то тапетите трябва да се залепят наново, а няколко линии могат да се отстранят на практика безследно.

В някои семейства се предпочита да не се потиска творческият порив на детето. В този случай могат да се преобразят нарисуваните тапети, като рисунката се превърне в нещо достойно или да се постави в рамки.

Това решение може да изглежда добре в детската стая или в антрето, а в спалнята и в хола най-добре да се използва един от указаните методи как да се почисти химикал от тапетите.

Първи действия

Детето вече е разкрасило тапетите с химикал или с флумастер? Не бързайте да сваляте тапетите. На първо място трябва да научим как можем да спасим различни материали:

  • Винилови тапети лесно се почистват с прах за пране или със средства за миене на съдове;
  • Стените с водоемулсионна боя е необходимо да се почистят със специална течност;
  • Тапетите от текстил не трябва да се мият – на тях могат да останат петна;
  • Хартиените тапети са по-уязвими към влага, тъй като могат да се развалят;

За почистване на тапети не трябва да се използват миещи вещества. Задължително се разреждат с вода, за да бъде толкова агресивно въздействието на материала.

Освен прах и сапун, има немалко хитри начини как да почистим мастило от тапети, като използваме народни и химически средства.

Почистване с химически вещества

Виниловите тапети лесно се почистват, тъй като лесно понасят миене. Хартиените тапети трудно понасят влага, затова следите от мастило трябва да се почистват с повишено внимание, като се старае да не се вреди на тяхната текстура.

Препоръчваме ви: