Съвременна всекидневна vs. балкански соц – колко е модерен холът ви

Днешната статия е провокирана от поредната обява за наем в столицата, на която попадаме. Най-вероятно и вие срещате описания „модерно обзавеждане, след ремонт…“ а на снимките -интериорно чудо, сякаш излязло от времето преди прехода.

Страда ли вашият хол от балкански синдром и ако да – как да го излекувате, осъвременявайки стила на интериора? Посвещаваме настоящото четиво на всеки, който иска да модернизира всекидневната си, а и на всеки, който иска да се посмее заедно с нас.

Твърде много вещи по рафтовете – първи признак на балкански дух в хола

Дори наистина да имате най-съвременното обзавеждане за всекидневна, излязло на пазара тази година, все още има начин да го стилизирате по типично балкански тертип. Едно от характерните за отминалата епоха интериорни решения са отворените рафтове, отрупани с всевъзможни вещи.

Сред тях отличително място заемат сувенирите, картичките, кристалните чаши, порцелановите сервизи за чай или кафе и рамките със снимки. За да се избавите от този симптом, използвайте мъдро скритото от директния поглед място за съхранение.

Не се затрупвайте с вещи, които реално само събират прах. Колкото повече минимализъм, толкова по-малко балканизъм.

Отварят ли тапетите във всекидневната ви врата към миналото

Нискокачествените тапети, имитиращи естествени компоненти, както и огромните фото принтове по стените също могат да навеят мисъл към едни отминали вече времена.

Ако все пак държите да имате тапети в хола си, изберете такива с по-високо качество, които не утежняват излишно обстановката и се комбинират перфектно с интериора в нежна стилова хармония.

Ние лично бихме ви посъветвали да избягвате фото тапетите с цветя, пейзажи, градкове и т. н. обхващащи цялата стена – те са една от емблемите на соца, която е по-добре да си остане в миналото.

Ламперия във всекидневната – как да осъвременим идеята

Едно време, когато всичко интериорно (и не само) е било кът, естествената дървена ламперия по стените е било нещо като запазена марка на балканските всекидневна и хол. Ако все още имате такава у дома си, по-добре е да се отървете от нея.

Добрата новина е, че има как да постигнете уют и меко усещане чрез поставяне на дървени материали по стената, запазвайки съвременния стил на помещението. Един от най-красивите и модерни варианти е вертикалното поставяне на линейни панели от долния до горния край на стената. Това е страхотен акцент, който може да използвате за покриването на част от дадена стена.

На практика, почти всеки соц интериорен елемент може да бъде преобразуван в съвременна алтернатива. Подходете с въображение и спазвайте правилото „Малкото е повече“ и със сигурност ще успеете да постигнете един по-съвременен стил в своята всекидневна.