Как да защитим зимните обувки от сняг и от солта по улиците

Топдом - грижа, обувки, правила

През зимата темата за средствата за грижа за зимни обувки става особено актуална. Към какви правила трябва да се придържаме, за да защитим своите боти и ботуши от снега и от агресивното въздействие на реагентите, с които се почистват улиците?

Средства за обувки, които задължително трябва да се използват през зимата

През зимата, поради големите колебания на температурите – навън около нула, а вътре 20 и повече градуса, кожата старее по-бързо.

От топлината на краката снегът по обувките бързо се топи, което е причина кожата да започне да пропуска влага.

Изобилието от сол, с която се обработват улиците, попива в незащитената кожа на зимните обувки, разяжда боята.

Въз основа на тези параметри се създава базов комплект за съхранение на обувки в добър вид и състояние през зимата.

Почистване /пяна, сапун/

Кожата на обувките се почиства преди нанасяне на крем или балсам от стар крем и мръсотия. Почистването осигурява проникване на средството за нанасяне и естетичен външен вид.

Подхранване на кожата, кремове, балсами

За да не се състарява и да не изсъхва кожата, така както и от миене на ръцете, и да си запази външния вид, е необходима грижа както и за ръцете.

Кремовете и балсамите подхранват кожата, възстановяват структурата ѝ, заздравяват и запазват физическите ѝ свойства – еластичност и т.н.

Без подхранване кожата ще пресъхне, ще се напука, което впоследствие ще доведе до разкъсването ѝ.

 Водоотблъскващ импрегнант

Завършващо звено при грижата, е защита на изделието. За грапавите кожи – велур/набук, за предпочитане е използване на импрегнант с наночастици. За гладки кожи това е обичайно.

Това е свързано с факта, че импрегниращия нано спрей създава на повърхността на всяка власинка защита с ефект на лотос – водата се плъзга по повърхността и изтича заедно с мръсотията.

Кожата не загубва свойството си да диша. И грапавите кожи остава по-дълго чисти.

Обикновено това е единствената защита за грапави кожи. Гладката кожа най-често се маже със защитен крем, импрегнаторът е допълнителна защита.

При използване на обикновено импрегниращо средство с флуоркарбонови смоли защитата се създава вътре в кожата.

Молекулите на флуоркарбоновите смоли запълват празните пространства между молекулите и се създава молекулярна мрежа, която не пропуска молекулите вода, но пропуска парата и кожата на изделието не губи свойството си да диша.

Впоследствие поддържането на водоотблъскващия ефект на обувката с редовно освежаване. Когато визуално обувката започва да изглежда недостатъчно привлекателна, започваме със стъпка едно – почистване

За всеки тип обувка – собствен крем

При избор кремове през зимата е важно да се отчита материала, от който са направени обувките. Трябва да се обръща внимание на състава, ако обувката е от велур и набук.

Препоръчваме ви: