Как да спестим от ремонт на дома, но не и от качеството

Топдом - икономия, мебели, правила

Тази страшна дума „ремонт”! Само пожар може да бъде по-лошо. Но не е съвсем така. И така, настъпва час Х – жилището иска обновление. Започваме да смятаме бюджета, да планираме отпуск и да питаме познати за подходящи майстори.

А след това харчим повече, отколкото сме пресмятали, за материали, спонтанна покупка на мебел, който ви е харесал и преправяне на това, което сте направили неправилно.

Какви непредвидени и ненужни разходи се правят най-често, как да ги избегнем и дори да спестим от ремонт?

Да направим  проект

Най-честите и неприятни разходи за ремонт са свързани с поправяне на направеното неправилно, неудобно и некрасиво.

Хората често отиват при интериорен дизайнер с молба да поправят сериозни грешки. Например, установява се, че душ кабината е с размери 40 на 40 см, а вратата на банята е широка само 30 см.

Или майсторът е объркал милиметри и сантиметри, и контактът се оказва зад шкафа.

Проектът помага за избягване на такива грешки – показва крайният резултат след всички манипулации, отчитат се всички размери, разположение на мебели, контакти, източници на светлина.

Ако се обмисли интериора предварително, може дори да се спести – удачно е, например, в обновеното жилище да се впишат стари мебели, да се мине със стандартни шкафове, а не да се прави поръчка на нови.

Изготвяне на сметка

Сметката за ремонта помага за планирането на бюджета, а след това и съобразяване с него. Това е баланс между потребности и възможности, начин да разгледаме своите желания реалистично и да намерим най-добрия вариант.

Хората с домашни любимци и малки деца предпочитат евтина мебел, но са готови да платят за качествени подови настилки и плочки в банята.

Сметката можем да съставим сами, ако имаме време и желание да изследваме пазарът на строителни материали, мебели и цената на труда на майстори, или да се поръча на интериорен дизайнер.

Специалистът ще предложи няколко варианта за ремонт и материали с различен бюджет. Ще обясни къде може да се пести и къде не трябва.

Спестяване от мебели

Дизайнерите съветват да не се пести от основни неща – батерии, стъклопакети, тръби, изравняване на стени и подови настилки. Предвидете покупка на надеждни тръби, розетки, бойлер, наемете добър електротехник.

От второстепенните може да се пести без рискове. Например, класическият декориран таван може да се замени с окачен такъв, който е по-евтин, мие се и по-дълго изглежда нов.

При покупката на мебели можем да си изберем, всякакви по-евтини решения. За предпочитане са отделните, а не вградените мебели. Шведската гардеробна система с открити метални рафтове ще излезе по-евтино от цял гардероб.

Високата цена на мебелите и на ремонтните материали не е гаранция за качество и почти винаги могат да се изберат добри варианти спрямо бюджета.

Препоръчваме ви: