Електро ремонт – кои са необходимите инструменти

Въпреки, че с токът шега не бива, домашният майстор би могъл да се справи и сам с поправката на дребни проблеми в електрическата мрежа. Никога обаче не бива да подхождате, подценявайки силата на електричеството – неспазването на определени правила за безопасност би могло да има доста неприятен за вас финал.

В случай, че искате да можете сами да сменяте контактите си или да правите дребни ремонти на електрическата инсталация, добре е да добавите към куфарчето си с инструменти няколко важни екземпляра.

В тази статия ще ви запознаем с това кои инструменти трябва да присъстват във вашия дом, в случай, че искате сами да оправяте проблемите с електрическата мрежа у дома.

Какво да добавите към куфарчето с инструменти за ел ремонт

Много от често употребяваните инструменти като отвертки, чукове и бормашини също биха били полезни и при електро ремонти, въпреки че в този случай трябва да използвате такива и изолиращи ръкохватки.

Тук обаче искаме да наблегнем на онези от тях, които са конкретно необходими при ремонтни дейности, при които електричеството играе роля.

Измервателни инструменти

Различните видове измервателни инструменти служат за определяне на напрежението, силата и съпротивлението на тока. Най-важният от тях, когато става дума за поправки в електроинсталацията, е така нареченият мултицет, още познат като мултимер.

Той измерва различните величини на тока и служи, за да се уверите, че инсталацията е обезопасена.

Клещи

Клещите са изключително полезни в работата на електротехника и домашния майстор. Различните видове, които могат да ви потрябват при ел.ремонт, включват:

  • Резачки;
  • Захващащи;
  • Кримпващи клещи;
  • Клещи за пресоване;
  • С полукръгли челюсти.

Клещите за кримпване са необходими при съединяването на електрически проводници посредством кабелни обувки и накрайници. Резачките помагат при изграждането на електроизолация, структурното окабеляване, както и за премахването на изолация от проводниците.

Електрически съединители

Различните метални кабелни накрайници и съединители са задължителна част от инвентара на всеки електротехник. Ако имате необходимите умения сами да ремонтирате електрическата мрежа у дома е необходимо да се запасите с различни видове съединители, изолиращи маншони, автоконектори и други.

Ръчни инструменти

Както вече споменахме, препоръчително е да имате добре зареден арсенал от ръчни инструменти. Пробивните уреди като бормашина или перфоратор биха влезли в употреба когато се налага поставянето на проводници в стените.

При ремонт на електрически уреди или мрежи често е необходим и поялник. С негова помощ можете и да съединявате проводници.

Изолирбанд

Винаги се уверявайте, че разполагате с достатъчни количества изолирбанд преди да започнете поправка на електрическата инсталация. Той е необходим за безопасната работа и изолирането на проводниците.

 

Препоръчваме ви: