Подложка под линолеума – прищявка или необходимост

Топдом - подложка, линолеум, необходимост

Линолеум по право се смята за един от лидерите сред подовите покрития. Универсалността на материала се потвърждава от практиката за използването му от десетилетия. Повечето хора го предпочитат заради достъпната цена и лесния монтаж. Но често възниква дилема относно необходимостта от полагане на основа на специален материал.

Какво е това подложка под линолеум, каква е нейната структура и кога нейното използване е необходимо?

Необходима ли е подложка под линолеум?

Линолеумната подложка представлява допълнителен строителен материал, който играе ролята на мембрана между пода и линолеума.

Между строителите отдавна тече дискусия, необходимо ли е използване на подложка?

Едни са убедени, че е желателна, а в някои случаи, дори необходима, други са привърженици на мнението, че полагането на допълнителен материал е напразен разход на време и средства.

В действителност са прави и двете страни – в някои случаи без подложка не може да се мине, а в други ще бъде само излишен елемент.

При възникване на въпроса за необходимост от нейното използване първо трябва да се запознаем с широк списък от функции, които изпълнява подложката:

 • Надеждна звукоизолация – тази особеност е важна в многоетажните домове, тъй като възпрепятства проникването на шумове от долните апартаменти;
 • Допълнителна топлоизолация – тази функция е актуална за жилища със студени подове, например, разположени на първия етаж и над нежилищни помещения, които не се отопляват. Именно подложката може да стане отличен изолатор;
 • Изравняване на повърхността – допълнителната мембрана изключва плътно съприкосновение на основното подово покритие с пода, нивелира вдлъбнатините, издатините, което способства за изравняване на основата и за удължаване на трайността на линолеума;

За производството на подложки се използват различни технологии и суровини, и по-точно натурални и синтетични. Разнообразието от предимства и недостатъци на основните видове са описани по-горе. Названието и структурата на натуралната подложка отговарят на материала, който е използван за основа за производство:

 • Ютена;
 • Коркова;
 • Ленена;
 • Дървесновлакнеста;
 • Комбинирана;

Полезен съвет

Днес на пазара на строителни материали се предлага широк асортимент от многослоен линолеум със специален слой от различни звуко- и термоизолационни материали. Тяхното използване изключва застилането на допълнителен материал под линолеума.

Ютена, ленена или коркова подложка под линолеума – сравнителна характеристика

 • Ютена – основата на тази подложка е натурално растително влакно от юта. С цел предотвратяване на гниене и изгаряне в суровината се добавя специален антипирен. Тази основа може да попива и отделя влага. Същевременно материалът не се мокри, неговият главен недостатък е високата цена.
 • Коркова – тази подложка се характеризира с екологична чистота, тъй като се произвежда от корков дъб. Това е отличен изолатор под линолеума и шумоизолационна мембрана.
 • Ленена – представлява двойно пробиване с игли на ленени влакна, това предотвратява размножаване на бактерии и насекоми.