Къртене на стена – как се прави

Евтино къртене в София

Както можете да видите в Stroizone.com, добре планираното събаряне на стени с нужния проект и разрешителни за това може да направи вашето жилище много по-добро място за живеене.

Ако всичко се направи както трябва, за вас ще остане удоволствието да се въплатите в ролята на дизайнер и да видите на какво сте способни. Но нека започнем от по-отначало.

Какво ни кара да предприемем къртене на стени

Къртенето на стени в София, а и по принцип е едно от най-трудоемките занятия, когато се местим в ново жилище. Много от апартаментите са строени преди десетилетия, когато нуждите на хората и представите за добро разположение са били доста различни, ето защо в наши дни новодомците толкова често прибягват към тази дейност.

Преди всичко се прави проект и се взима разрешително

Преди да се задействате, трябва да намерите добър архитект, който да ви изготви проект. В него ще обясните коя стена искате да съборите, а архитектът ще се ангажира да разбере дали това е възможно и ако да – как точно трябва да се направи.

С проекта трябва да отидете в общината и да поискате разрешение за ремонтната дейност. Много хора погрешно тръгват с нагласата, че това си е тяхното жилище и те ще правят там каквото преценят, но това не е правилно.

Не забравяйте, че когато живеете в многофамилна жилищна кооперация вашата самонадеяност може да засегне домовете на много други хора. Ето защо проектът и разрешението са първите стъпки.

Разлики между различните видове строителство

Съвсем естествено, съществуват сериозни различия според вида на сградата и типа на строителството. Така например, при тухленото строителство е ясно определено кои са носещите колони и стени и къде не бива да се пипа нищо.

Стените, които са изградени от панел, от своя страна, не позволяват толкова голяма свобода на действие при къртене, макар че тук също можете да модифицирате жилището с подходящия проект.

При сградите от така наречения пълзящ кофраж, също трябва да се внимава изключително много, но ако ви предстои ремонт, е задължително да се консултирате с архитект, така че няма от какво да се притеснявате. При всички положения ще сте получили професионално мнение.

Уверете се, че фирмата ще разчисти отпадъците

Задължително трябва да се уверите, че фирмата, която ще събаря въпросната стена, после ще почисти отпадъците и ще ги извози на определеното за това място. Боклуците не се изхвърлят в контейнерите за битови отпадъци, а се носят в специално депо.

Препоръчваме ви: