Течна хидроизолация за басейн – какво представлява

течна хидроизолация

Течна хидроизолация за басейн представлява специален продукт, предназначен да играе ролята на влагозащитна бариера, която да предпазва от пропускане на вода.

Този вид хидроизолация образува много трайно непропускливо покритие върху повърхността на басейна, което действително предотвратява проникването на вода през стени, пода и фуги в околната почва.

Какво представлява течна хидроизолация за басейн

Течната хидроизолация за басейни може да бъде изработена от различни материали, но най-често се използват полимерни продукти като епоксидни смоли, полиуретани, акрилатни смоли и други.

Всеки продукт и всяка марка си имат своите предимства и особености (вижте на Ard.bg). Тези материали се прилагат върху предварително подготвената повърхност на басейна и образуват здраво, еластично и водоустойчиво покритие.

Предимства на течната хидроизолация

Течната хидроизолация се е утвърдила като най-доброто решение на пазара. Тя притежава изключителни качества сред които:

  • Непропускливост:

Осигурява пълна водоустойчивост на басейна, предотвратява пропускането на вода и намалява риска от изтичане;

  • Дълготрайност:

При правилно приложение и поддръжка, течната хидроизолация може да осигури дълготрайна защита на басейна. Нещо повече – тя се счита за най-трайното решение на пазара;

  • Адаптивност:

Течните хидроизолации могат да бъдат адаптирани към различни форми и контури на басейна;

  • Безшевно покритие:

Течната хидроизолация образува така нареченото безшевно покритие, което предотвратява проникването на вода през фугите и слабите места;

  • Устойчивост на химикали и UV лъчи:

Повечето продукти от типа на течната хидроизолация са устойчиви на химикали и UV лъчи, което ги прави подходящи за употреба в басейни с химическа обработка на водата и подложени постоянно на въздействието на ултравиолетовите лъчи.

Как се нанася течната хидроизолация

Течната хидроизолация за басейн обикновено се нанася преди поставянето на плочките. Ето стъпките при нанасянето на продукта:

  • Подготовка на повърхността:

Първо, повърхността на басейна трябва да бъде добре подготвена. Тя трябва да бъде почистена от прах, мръсотия и други замърсявания. Ако има наличие на остатъци от стара хидроизолация, те трябва да бъдат отстранени;

  • Поправка на пукнатини и дефекти:

Всички пукнатини, дупки или други дефекти на повърхността трябва да бъдат ремонтирани и поправени с подходящи материали, преди да се приложи хидроизолацията;

  • Нанасяне на течна хидроизолация:

След като повърхността е подготвена, течната хидроизолация се нанася внимателно и равномерно върху цялата повърхност на басейна. Тя се нанася с четка, валяк или спрей, в зависимост от продукта и инструкциите на производителя;

  • Изсъхване:

След нанасянето, изолацията се оставя да изсъхне и втвърди в съответствие с препоръките на производителя. Това обикновено отнема няколко часа или дни, в зависимост от типа и марката на продукта.

  • Облицовка с плочки:

След като хидроизолацията е изцяло засъхнала, може да се пристъпи към поставянето на плочките или другите материали за облицовка на басейна.

Препоръчваме ви: