Как да изберем цвят на фугин за плочките в банята

Топдом - фугин, цвят, избор

По време на ремонт се сблъскваме с редица проблеми както сериозни, така и по-несъществени. От това колко сериозно ще се отнесем към решаването на всяка задача, ще зависят красотата и удобството на дома. Изборът на цвят на фугин за фугите между плочките не е въпрос от първостепенна важност, но трябва да помислим и за него.

Какво да изберем –  фуген в цвета на плочките или в контраст?

Повечето хора, без да се замислят, избират фугин максимално близо по цвят до плочките. Но това не е единственият възможен вариант. Напоследък набират популярност контрастните цветови съчетания.

Например, за светли плочки се избира тъмен фугин и обратно. Важно е към избора на цвят да се подходи обмислено, в противен случай съчетанието на цветове ще предизвика само недоумение.

Ако ефектните цветови съчетания, които се основават на контраст, не са ви допадат, може да се подходи по по-традиционен начин. Избирайте фугин според тона на теракота, но се ориентирайте не по основния цвят, а по този на рисунъка.

Ефектни контрастни съчетания

Сега се предлагат колекции теракот и фаянс, към които вече се предлагат подходящи по цвят варианти за фугин. Обмислените от дизайнери цветови съчетания изглеждат наистина необичайно и интересно.

За черен теракот и фаянс се препоръчва перлен цвят на фугина, а за бежовите плочки – фугин с цвят какао или млечен шоколад, за сивите – с цвят на дърво.

В миналото са се предпочитали спокойните, неутрални нюанси, а днес дизайнерите се обръщат към ярките, наситени тонове. Все по-често при подмяна на теракот и фаянс в банята се избира фугин с червен, оранжев, син, виолетов или черен цвят.

Ако сте избрали бели керамични плочки за пода или за стените на банята, то с избора на цвета на фугина трудно можете да сгрешите. С бялото се съчетават абсолютно всички цветове.

Някои съчетания няма да бъдат толкова удачни, други по-малко. Когато обмисляте какъв да е цветът на фугина, помнете, че трябва да е в хармония с цветовете, които се използват в интериор за банята. Затова трябва да изберете фугин, който се съчетава по цвят с мебели, врати и тавани.

За цветни керамични плочки е по-трудно да се избере цвят партньор. Съветваме ви да използвате специална палитра, без която не минава нито един дизайнер. Експериментирайте с различни цветови съчетания, и може би ще успеете да намерите красиво и оригинално решение.

Безцветен фугин – универсален?

Много хора смятат, че безцветна е бялата фугираща смес, но това не е съвсем така. Белият фугин наистина се смята за универсален и е подходящ за плочки с всякакви цветове.

Препоръчваме ви: