Как да си направим бира в домашни условия

Как да си направим бира в домашни условия

Все повече мъже, проявяват интерес към начините за това как да си направим бира в домашни условия. Домашното пивоварство е развита процедура, от която обаче не всеки разбира и съответно умее.

За щастие вече има огромно свобода и достъп до информация и умения на световно ниво и всеки би могъл да си направи (или поне да се опита) своя собствена домашна бира в абсолютно неангажиращи условия.

Нужни ли са твърде специфични умения за да си направим бира в домашни условия? Трябва да ли да ѝ отделим дни във внимание? Скъпо ли ще ни излезе? Това са все неща, които може би интересуват устремените от вас, които имат желание да се пробват в пивоварния свят, макар и не с комерсиална цел.

За много хора това е абсолютно невъзможна мисия, която граничи като трудност с ракетно инженерство. Ние обаче смеем да твърдим, че това не е така.

Има не един или два начина, чрез които сами да приготвите освежаващата алкохолна напитка в домашни условия. Просто са нужни известно количество усилия, малка инвестиция, както и време, което да отделите на новото си ексцентрично хоби.

И бъдете сигурни – ако успеете, всички ваши приятели и познати ще ви бъдат крайно благодарни и ще забележите оръст в гостуването им все по-често.

Как да си направим бира в домашни условия

1. Нужни са ви добре покълнали зърна

Те могат да бъдат от овес, пшеница или ръж. Изборът е лично ваш.

Количеството се накисва във вода, в която се оставят да престоят около 5 дни. Изберете проветриво помещение и там поставете вече приготвената смес. Трябва да следите и за подходяща температура. Тя не трябва да бъде повече от 15 градуса по Целзий.

2. Размера на кълновете

Когато попиват водата, те увеличават своята дължина.

Когато тя достигне около 1,5 сантиметра от дължината на зърното, то тогава зърната трябва да преминат през изсушаване. В случай, че искате да постигнете ефекта на светлата бира, можете да ги оставите още по-дълго време, за да прораснат.

3. Сушенето се случва на проветриво място и по-точно на въздух

След като достигнат желаното състояние, зърната трябва да хрущят, когато ги сдъвчете и също така да бъдат със сладък вкус и бял цвят.

Тогава те се смилат, като предварително можете да ги напръскате с малко вода, тъй като има риск да се превърнат в подобен на брашно продукт.

4. Хмелът

Нужно е да си го набавите готов, но също така един от най-добрите начини е чрез хмелови шишарки.

Те се сушат на въздух и под навес, за да не се мокрят. Нужно е още наличието на мека вода, в която има възможно по-малко количество твърди вещества. Както казват много майстори – „Хубавата бира се прави с хубава вода!“.

Ако нямате достъп до такава, ще се наложи да преварите количеството, което ви е нужно не по-малко от половин час, за да го направите подходящо за целта.

5. Мая

Тя е също едно от най-жизнено важните неща, които трябва да използвате в направата на освежителната напитка.

Може да се доверите на нова, но също така и да си направите своя собствена от пресен хмел. Начинът е като го поставите в съд с емайлово покритие, след което го залеете с гореща вода и варите един час под капак.

След това прецедете и осигурете по около една супена лъжица сол, една чаена чаша захар, две чаени чаши пшенично брашно на два литра прецедена течност. Всичко това се смесва и разбърква добре и внимателно, като се оставя на топло място за около 35 часа.

Добавете също така два смачкани сварени картофа и оставете сместа да престои на топло един ден. След това прецедете, разлейте внимателно в бутилки. Складирайте получената домашна бира в студени места, както и хладилник.

Надяваме се сме ви помогнали да откриете отговор на въпроса как да се прави бира в домашни условия и разбира се ще завършим с една добрар препоръка, а именно – консумирайте с удоволствие и мярка.

Препоръчваме ви: