Как да създадем интериор за справяне със стреса

Топдом - интериор, стрес, справяне

Днес на почит са трудохолиците: „За да постигнеш успех, трябва да работиш много” – тези думи слушаме постоянно. А как стоят нещата с почивките? Ако не редуваме напрегнатата работа с отдих, ще се разболеем.

Законът за регенерацията и възстановяването не е отменян от никого. Какво може да ни помогне бързо и ефективно да се ободрим? Подходящата среда, която можем да създадем с ръцете си.

Отпускането на тялото и психиката е необходимо за здравето

Едва ли някой си задава въпроса защо ни е нужна почивка, защото потребност за намаляване на напрежението и отпускане изпитват повечето от нас.

Ежедневието ни натоварва твърде много, изобилието от разнообразна информация постъпва от различни страни.

Постоянно ни се въртят мисли: „Трябва ли да направим едно, друго, трето, необходимо да успеем на различни места”. И всичко това е спешно, незабавно.

В душата си искаме да живеем свободно и да правим това, което искаме. Но често се принуждаваме да направим това, за което сме задължени.

От това се натрупва напрежение, появява се стрес, която вреди на здравето, състоянието на тялото и на психиката. Когато сме вътрешно напрегнати в тялото възникват мускулни спазми.

Те пречат на кръвта свободно да циркулира, от това страдат органите и системите на организма.

За щастие, има ефективни начини за възстановяване на душевния покой и радостта от живота, които не вредят на здравето. Това е средата, която ни заобикаля, устроена по специфичен начин.

Най-вероятно сте забелязали, че на определени места се чувствате прекрасно. Тревожните мисли ви напускат, става ви добре, сякаш се възраждате отново. Най-често това се случва сред природата.

Но отпускаща обстановка можем да създадем и у дома – това ще бъде оазис за почивка, за намаляване на напрежението и за възстановяване на силите. Организирането на подобно място да ви струва много пари. Трябва да знаем само как се прави.

Какво ни помага да си починем и какво пречи?

На първо място това е цветовата гама, която ни заобикаля. Важно е да изберем подходящи цветове за стени, мебели, предмети на интериора.

Най-ефективно успокояващо действие има нежният салатен цвят. Към тези тонове се отнасят кремаво, розово-бежово, светлосиньо. Боите за стени съвсем не трябва да бъдат скъпи.

Достатъчно е да се избере подходяща цветова гама. Създава се интериор не за престиж или за демонстрация пред други хора, а за себе си, за да ни бъде добре, спокойно и уютно.

По-нататък, огромно значение има текстилът. Към него се отнасят щори, завеси, възглавници, покривала.

Уютните тъкани меки и приятни на допир ни осигуряват усещане за безопасност, възможност да се завием, да почувстваме топлина.

Препоръчваме ви: