Как да почистим сажди бързо и лесно

Топдом - сажди, почистване, правила

Навярно сте се интересували от въпроса с какво да почистим саждите при почерняване на тавана и стените при работа на някои отоплителни уреди като започнем от обикновените печки тип Чудо и стигнем до димоотводите на автомобилите.

Методи и средства, които помагат за справяне със сажди и нагар

Саждите се отнасят към отпадните продукти от горенето. Следите от тях могат да бъдат както сухи, така и лепкави и мазни, затова не е лесно да се почистят. За да се избавите от неприятности, внимателно трябва да се запознаете с информацията.

Обикновените средства за почистване няма да помогнат. Ако просто забършете саждите с парцал или ги заметете с метла, ще се размажат и ще останат петна.

Собственоръчно можем да пристъпим към освобождаване на тръбите от сажди със следните специални средства и методи.

  • Химически препарати;
  • Народни рецепти;
  • Механично почистване;

Химически средства

Едно от най-добрите средства за справяне със саждите са съвременните химически препарати. Използвани в домашни условия, ще спомогнат за справяне с проблема. Тези вещества се отпускат във вид на течност, кремове или прахове.

Почистващият крем е едно от най-ефективните средства в борба със замърсявания. Формулата на този препарат прониква вътре в мазнините, разгражда ги, а след това ги премахва.

Благодарение на този почистващ крем можем да се справим и с най-трудните за почистване замърсявания.

Народни рецепти в борбата със замърсяванията

За почистване на комина могат да се използват и народни рецепти, от които нашите майки и баби са се възползвали. Сред тях са:

  • Сол, обелки от картофи;
  • Орехови дърва;

За почистване на тръби  още от древни времена заедно с горивото са хвърляли сол. Този метод е ефективен, ако са се натрупали много сажди. Най-подходящ е за профилактика.

Към народните рецепти се отнася и следния метод с картофени обелки. Събираме кофа с картофени обелки и ги хвърляме в печката или в камината да изгорят.

В процеса на горене се отделя скорбяла, която се отлага по стените на комина и на тръбите на печката. При изгаряне скорбялата, която вече е в съединение със саждите, изгарят и самите сажди.

Съществува и още един прекрасен метод за справяне с нагара. Напълнете печката или камината с орехови дърва и ги запалете, вследствие на нагряването на комина, саждите в него ще изгорят.

Но това е подходящо за здрав комин без пукнатини, тъй като ореховите дървета вдигат много висока температура и от подобно натоварване неизправният комин може да се разруши и да стане пожар, в случай че покривът на сградата се запали, особено ако е дървен.